Taksin Šinavatra pušten na uslovnu slobodu

Uticajni milijarder, čija je porodična stranka i sada na vlasti u Tajlandu, pušten je iz zatvorske bolnice u Bangkoku u kojoj je proveo posljednjih šest mjeseci. Prije toga mu je tajlandski kralj preinačio kaznu zbog zloupotrebe ovlašćenja i sukoba interesa s osam godina zatvora na jednu

26514 pregleda 45 reakcija 21 komentar(a)
Šinavatra, Foto: Reuters
Šinavatra, Foto: Reuters

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra koji posjeduje i crnogorski pasoš pušten je 18. februara na uslovnu slobodu, što je njegov prvi dan na slobodi u domovini nakon 15 godina bijega.

Vijest o njegovom puštanju objavio je njegov advokat, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uticajni milijarder, čija je porodična stranka i sada na vlasti u Tajlandu, pušten je iz zatvorske bolnice u Bangkoku u kojoj je proveo posljednjih šest mjeseci. Prije toga mu je tajlandski kralj preinačio kaznu zbog zloupotrebe ovlašćenja i sukoba interesa s osam godina zatvora na jednu.

Šinavatra (74) imao je pravo na uslovni otpust zbog svoje starosti, zdravstvenog stanja i vremena koje je proveo u zatvoru.

Bio je tajlandski premijer od 2001. do 2006., kada je svrgnut vojnim udarom. Njemu je tada zabranjeno učešće u politici i suočio se s optužbama za poreznu prevaru i zloupotrebu ovlašćenja.

Idućih 15 godina proveo je u samonametnutom egzilu u inostranstvu, tvrdeći da je optužnica politički montirana. Na Tajland se vratio u avgustu prošle godine kako bi odslužio umanjenu kaznu.

Iako je pravosnažno osuđen u svojoj zemlji zbog korupcije, dobio je pasoš kao počasni građanin Crne Gore 2009. godine.

U egzilu je proveo više od 15 godina zbog presude za više krivičnih djela na Tajlandu.Vlasnik je kompanije "Global TS Montenegro" u Crnoj Gori koja je 2022. godinu završila sa gubitkom.

Bonus video: