Poslije rušenja mosta u SAD dvije osobe spasene iz rijeke, potraga za sedmoro

Jedna osoba je nepovrijeđena, a druga je u bolnici u veoma teškom stanju - rekao je šef vatrogasne službe

40428 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2024. 13:14h

Spasioci tragaju za "za sedam ili više ljudi" koji su nestali u utorak kada se u Baltimoru, u SAD, srušio drumski most, a dvije osobe su spasene iz ledene vode - saopštile su vlasti.

Jedna osoba je nepovrijeđena, a druga je u bolnici u veoma teškom stanju - rekao je šef vatrogasne službe Baltimora Džejms Volas.

Metalni most preko rijeke Potapsko u američkoj državi Meriland, dugačak 2,6 kilometara, djelimično se srušio kada je u jedan stub udario veliki singapurski teretni brod.

Vozila koja su popadala s mosta na drumskoj gradskoj obilaznici, prije svega namijenjenoj kamionima, nađena su pomoću sonara, ali se još ne zna koliko ih je.

U Baltimoru je jedna od najvećih teretnih luka u SAD.

Brod je udario u most oko 1.30, potom se zapalio i potonuo, objavljeno je na društvenoj mreži X.

"Čak 20 ljudi moglo bi da bude u reci zajedno sa „brojnim vozilima, a možda i traktorskom prikolicom ili vozilom velikim kao prikolica traktora, (koje) je otišlo u rijeku“, rekao je ranije Rojtersu Kevin Kartrajt, portparol vatrogasne službe Baltimora.

On je rekao da će operacija spašavanja potrajati.

Na snimku uživo objavljenom na Jutjubu vidi se kako brod u mraku uranja u most. Na mostu su se mogli vidjeti farovi vozila dok se rušio u vodu.

Nakon toga brod se zapalio.

Proglašeno vanredno stanje

Guverner Merilenda Ves Mur proglasio je vanredno stanje. On je u saopštenju naveo da država „radi sa međuagencijskim timom na brzom raspoređivanju federalnih resursa iz Bajdenove administracije“. FBI u Baltimoru saopštio je na Iksu da je njegovo osoblje „na licu mjesta“.

Baltimor je najprometnija američka luka za isporuku automobila, koja obrađuje više od 750.000 vozila 2022. godine, prema podacima lučke administracije Merilenda.

Nije bilo odmah jasno da li je još neko plovilo oštećeno ili da li su operacije zaustavljene do i iz luke, rekli su izvori iz brodarstva i osiguranja.

„Primili smo nekoliko poziva hitne pomoći oko 1:30 ujutru, da je brod udario u most Ki u Baltimoru, uzrokujući kolaps“, rekao je Kartrajt.

Policija Baltimora saopštila je da je obaviještena o incidentu u 1:35 po istočnom vremenu.

Podaci za praćenje broda LSEG-a su identifikovali brod kao kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura. Registrovani vlasnik broda je Grace Ocean Pte Ltd, a menadžer je Sinergi Marine Group, pokazuju podaci LSEG-a.

Synergy Marine Corp je saopštio da se Dali sudario sa jednim od stubova mosta i da su svi članovi posade, uključujući i dva pilota, pronađeni i da nema izvještaja o povredama.

Dali je u vrijeme incidenta bio iznajmljen od strane kompanije za brodski saobraćaj Maersk, saopštila je danska kompanija u saopštenju.

"Šokirani smo onim što se dogodilo u Baltimoru, i naše misli su sa svima koji su pogođeni", rekao je Maersk.

Rojters nije odmah uspio kontaktirati Grace Ocean za komentar.

Privatni i javni terminali luke Baltimor su rukovali sa 847.158 automobila i lakih kamiona u 2023. godini, najviše od bilo koje luke u SAD. Prema veb stranici vlade Merilenda, luka takođe rukuje sa poljoprivrednom i građevinskom mehanizacijom, šećerom, gipsom i ugljem.

Više od 40 brodova ostalo je unutar luke Baltimore, uključujući male teretne brodove, vučne čamce i jahte, pokazuju podaci od provajdera praćenja brodova i pomorske analitike MarineTraffic. Barem 30 drugih brodova signaliziralo je da je destinacija Baltimor, pokazuju podaci.

Bonus video: