Svjetski putnik Grenel: Trampov izaslanik koji sebe naziva diplomatom, "muči" liberale i novinare...

Grenelovo "lutanje" širom svijeta zabrinulo je službenike nacionalne bezbjednosti i diplomate koji upozoravaju da on ugrožava interese SAD u službi Trampovog ličnog plana

13598 pregleda 7 komentar(a)
Grenel, Foto: Screenshot/Youtube
Grenel, Foto: Screenshot/Youtube

Nakon što je Bernardo Arevalo, borac protiv korupcije, neočekivano pobijedio na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Gvatemali, u toj centralnoameričkoj zemlji demokratija je bila na ivici. Usred policijskih racija na izborne kancelarije i prijetnji nasiljem, administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena je radila na postavljanju temelja za miran prenos vlasti, ali ne i Ričard Grenel, bivši diplomata i obavještajni zvaničnik u administraciji Donalda Trampa. On je branio zvaničnike Gvatamale koji su zaplijenili glasačke kutije.

Kako piše Vašington post, a prenosi Nova.rs, Grenel se sastao sa grupom koja je prijetila da zaustavi inauguraciju. Branio je gvatemalske zvaničnike koji su zaplijenili glasačke kutije u pokušaju da ponište glasanje koje su Sjedinjene Države i međunarodni posmatrači proglasili "slobodnim i poštenim", a napao je i sankcije koje je Amerika uvela.

Grenelova intervencija naglašava važnu ulogu koju je imao u posljednje tri godine otkako je Tramp napustio Bijelu kuću. Od Centralne Amerike do Istočne Evrope i šire, Grenel se ponašao kao neka vrsta državnog sekretara u sjenci – sastajao se sa liderima i pokretima krajnje desnice, obećavajući Trampovu podršku, a ponekad i radeći protiv politike trenutne administracije.

Grenelovo "lutanje" širom svijeta zabrinulo je službenike nacionalne bezbjednosti i diplomate koji upozoravaju da on ugrožava interese SAD u službi Trampovog ličnog plana.

U tom procesu, Grenel otvoreno pravi spoljnopolitičku mapu puta za republikanskog predsjedničkog kandidata koji je našao zajednički cilj sa autoritarnim liderima i zaprijetio da će uništiti partnerstva sa demokratskim saveznicima.

"Mislim da bi Tramp i Grenel promijenili američko vođstvo slobodnog svijeta", ocijenio je Danijel Frid, koji je 40 godina proveo na najvišim funkcijama Stejt departmenta.

Grenel sebe naziva diplomatom, ali ponaša se kao direktor ratnog kabineta koji neprestano veliča Trampa i izaziva njegove političke neprijatelje na društvenim mrežama i u intervjuima.

"Grenel ispunjava glavnu stvar koju Tramp traži u svom drugom mandatu, a to je apsolutna lojalnost", rekao je Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton.

Grenel je u redovnom kontaktu sa bivšim predsjednikom i njegovom porodicom, mada je nejasno kada i da li postupa po Trampovim uputstvima. Ranije ove godine, Grenel je prisustvovao privatnoj sahrani Trampove svekrve. Takođe je u više navrata uslikan u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Biču. U neobičnoj izjavi bivšeg predsjednika, Tramp je jednom prilikom nazvao Grenela "njegovim izaslanikom".

Na Balkanu, gdje je radio kao izaslanik pod Trampom, nastavio je da razgovara sa šefovima država koji odvojeno rade sa Bajdenovom administracijom. Prošle godine, dok je Turska prijetila Švedskoj na njenom putu ka ulasku u NATO, Grenel je pokušao da posreduje u susretu Trampa i turskog predsjednika.

Nekretine na Balkanu

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung odbio je da komentariše da li Tramp podržava Grenelove spoljne aktivnosti.

Savezni zakon nalaže da se mnogi ljudi, plaćeni za zastupanje u ime stranih interesa, registruju u Ministarstvu pravde i otkriju svoje poslove. Blumberg i Njujork tajms nedavno su objavili da Grenel i Trampov zet Džared Kušner predlažu veliki razvoj nekretnina na Balkanu koji bi mogao da predstavlja sukob interesa ukoliko bi neko od njih služio u drugoj Trampovoj administraciji.

"Ovo je investicija privatnog sektora. Ovo nije politička stvar. Džared i ja nismo u vladi", rekao je Grenel u nedavnom intervjuu jednoj albanskoj televizijskoj stanici.

Rodom iz Mičigena, Grenel je nekoliko godina radio je kao portparol raznih republikanskih političara, a zatim i američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Tokom kratkog rada kao portparol predsjedničke kampanje Mita Romnija 2012. godine, Grenel je izbrisao brojne šaljive i seksističke objave na društvenim mrežama i izvinio se. (Dao je ostavku nakon što su ga neki religiozni konzervativci odbili zbog toga što je otvoreno rekao da je homoseksualac).

Grenelova sposobnost da "muči" liberale i novinare, postala je prednost kad je Tramp postao predsjednik, koji ga je pozvao da posreduje između Kosova i Srbije. Kosovo su priznale kao suverenu državu SAD, ali ne i Srbija, već dugo povezana sa Rusijom. Grenel je pomogao da se postigne sporazum o normalizaciji ekonomske saradnje u regionu. Kosovski premijer optužio je Grenela da je pomogao u potapanju njegove ljevičarske administracije i favorizovao predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali obje zemlje su kasnije pohvalile njegov rad.

Pošto je Grenel napustio svoju funkciju u maju 2020, Tramp ga je nazvao "najvećim glumcem svih vremena, na kojoj god bio funkciji".

Povratak na Balkan

Poslije Trampovog poraza, Grenel više nije bio diplomata, već građanin koji je nastavio da putuje i da se sastaje sa svjetskim liderima.

Vratio se na Balkan u novembru 2021. — nekoliko dana nakon što je večerao sa Trampom u Mar-a-Lagu, usred obnovljenih tenzija između Srbije i Kosova.

Na svojim ponovljenim putovanjima na Kosovo i Srbiju, koristio je svoj status u regionu da podstakne Trampove saveznike i ocrni Bajdenove napore u pregovorima o novom mirovnom sporazumu.

U Srbiji, Grenela često pozdravljaju kao kvazi zvaničnika, što odražava percepciju da on govori u ime Trampa i da bi mogao da igra važnu ulogu u budućoj administraciji.

"On je nesumnjivo prijatelj Srbije. Bio je dok je imao zvaničnu funkciju, a tako je i danas. To svi u Srbiji veoma cijene", rekao je u prošlogodišnjem intervjuu ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Ponekad ga je ta sklonost zbližila i sa zvaničnicima koji imaju veze sa Rusijom. Grenel se 2021. godine zabavljao u kabare klubu u Beogradu sa srpskim ministrom finansija, bliskim saveznikom predsednika Aleksandra Vučića, koji se u SAD suočio s kritikom zbog svojih autoritarnih sklonosti i veza sa Rusijom.

Grenelove duboke balkanske veze pomogle su u stvaranju projekata nekretnina, procijenjenih na milijardu dolara, koje sada sprovodi sa Kušnerovom investicionom firmom "Affiniti Partners", uključujući luksuzni hotel i poslovni prostor u centru Beograda.

"Bio sam oduševljen što sam uspio da natjeram Džareda i Afiniti firmu da pogledaju projekat i investiraju u njega", rekao je Grenel u nedavnom intervjuu.

Bonus video: