Ova američka država nije obuhvaćena NATO paktom: Ako je neko napadne, druge članice nisu obavezne da je brane

"To je najčudnija stvar", kaže Dejvid Santoro, predsjednik istraživačkog centra Pacifik Forum u Honoluluu, glavnom gradu Havaja, koji je dodao da čak i većina stanovnika Havaja nema pojma da je njihova država tehnički udaljena od alijanse

17269 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Honolulua, Foto: Shutterstock
Detalj iz Honolulua, Foto: Shutterstock

Američka država Havaji tehnički nije obuhvaćena NATO paktom i ako bi neka strana sila napala Havaje – recimo bazu američke mornarice u Perl Harboru ili štab Indo-pacifičke komande sjeverozapadno od Honolulua – članice Sjevernoatlantskog saveza ne bi bile obavezne da stanu u odbranu, piše CNN.

"To je najčudnija stvar", kaže Dejvid Santoro, predsjednik istraživačkog centra Pacifik Forum u Honoluluu, glavnom gradu Havaja, koji je dodao da čak i većina stanovnika Havaja nema pojma da je njihova država tehnički udaljena od alijanse.

"Ljudi imaju tendenciju da pretpostavljaju da su Havaji dio SAD i da ih stoga pokriva NATO", kaže on.

Havaji su, naravno, u Pacifiku, i za razliku od Kalifornije, Kolorada ili Aljaske, 50. država nije dio kontinentalnog dijela SAD koji na svojim istočnim obalama dopire do sjevernog Atlantskog okeana.

"Argument za neuključivanje Havaja je jednostavno da oni nisu dio Sjeverne Amerike", kaže Santoro.

Izuzetak je naveden u Vašingtonskom sporazumu, dokumentu kojim je uspostavljen NATO 1949. godine, deceniju prije nego što su Havaji postali američka država.

Dok član 5 ugovora predviđa kolektivnu samoodbranu u slučaju vojnog napada na bilo koju državu članicu, član 6 ograničava geografski obim toga.

"Smatra se da oružani napad na jednu ili više Strana uključuje oružani napad na teritoriju bilo koje od Strana u Evropi ili Sjevernoj Americi", kaže se u članu 6.

Takođe se kaže da sve ostrvske teritorije moraju biti u sjevernom Atlantiku, sjeverno od Sjevernog povratnika ili Rakove obratnice.

Portparol američkog Stejt departmenta potvrdio je da Havaji nisu obuhvaćeni članom 5, ali je rekao da član 4, koji kaže da će se članovi konsultovati kada "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost" bilo koje članice budu ugroženi, treba da obuhvati svaku situaciju koja bi mogla da utiče na 50. državu.

Portparol je takođe rekao da bilo kakav amandman ugovora koji uključuje Havaje vjerovatno neće postići konsenzus jer druge članice imaju teritorije izvan granica utvrđenih u članu 5.

Na primjer, NATO se nije pridružio ratu Ujedinjenog Kraljevstva sa Argentinom 1982. nakon što su argentinske trupe izvršile invaziju na Foklandska ostrva, spornu britansku teritoriju u južnom Atlantiku.

NATO nije odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar.

Bonus video: