Šolc i Kameron pozivaju Izrael da ne sprovodi uzvratne mere protiv Irana

Kameron je pozvao Izrael prihvati pobjedu kao što je sugeriosao američki predsjednik Džo Bajden

1989 pregleda 3 komentar(a)
Šolc, Foto: REUTERS
Šolc, Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Izrael da doprinese smirivanju situacije na Bliskom istoku poslije iranskog napada bez presedana na teritoriju Izraela tokom vikenda.

„Način na koji je Izrael uspio sa međunarodnim i lokalnim partnerima da odbija taj napad je zaista impresivan…. To je uspjeh koji možda ne treba protraćiti, odatle naš savjet da doprinese deeskalaciji“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare tokom posjete Kini.

Izrael i njegovi saveznici saopštili su da su presreli skoro sve od više od 350 raketa i dronova koje je Iran uputio ka Izraelu u noći od subote na nedjelju, u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju. Iran je sproveo napad kao odgovor na udar početkom aprila na njegov konzulat u Damasku, u Siriji, pripisan Izraelu, u kome su poginula dva visoka iranska komandanta.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je danas Izrael da ne sprovodi uzvratne mjere protiv Irana poslije iranskog napada na Izrael tokom vikenda.

„Želimo da izbjegnemo eskalaciju sukoba. Kažemo vrlo jasno da ne podržavamo udar kao meru odmazde“, rekao je šef britanske diplomatije za BBC.

„Iran je pokušao ogroman napad na Izrael“ koji da nije uspješno odbijen mogao da načini „hiljade žrtava“, rekao je Kameron.

Po njemu tu se radi o duplom porazu Irana, jer ne samo da operacija nije bila krunisana uspjehom i svi projektili su oborenu, već je i svijet vidio „zloćudni uticaj“ Teherana u regionu.

Kameron je pozvao Izrael prihvati pobjedu kao što je sugeriosao američki predsjednik Džo Bajden.

SAD ne žele ni zaoštravanje ni rat sa Iranom, izjavio je juče portparol Bijele kuće Džon Kirbi, dan poslije napada Irana na Izrael. „Predsjednik SAD Džozef Bajden je bio jasan. Ne želimo zaoštravanje. Ne želimo rat sa Iranom“, rekao je Kirbi za američki televizijski kanal NBC.

Bonus video: