BLOG Iran nakon napada Izraela: Nema žrtava ni štete; Gutereš: Zaustaviti opasan ciklus odmazde na Bliskom istoku

Sukob Izraela i Hamasa - 195. dan

34305 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2024. 22:09h
Završeno
19:30h

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahin rekao je da u napadu dronovima na grad Isfahan nije bilo žrtava, niti je pričinjena šteta.

"Medijske pristalice cionističkog režima su u očajanju pokušale da iz svog poraza izvuku pobjedu, dok je mini-dronovi nisu izazvali nikakvu štetu ili žrtve", rekao je Amirabdolahin u Njujorku, kako prenosi Rojters.

Teheran je nagovijestio da nema planove za odmazdu. Izrael nije dao nikakav javni komentar o incidentu.

19:29h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je "krajnje vrijeme da se zaustavi opasan ciklus odmazde na Bliskom istoku".

"Osuđujem svaki čin odmazde i apelujem na međunarodnu zajednicu da zajedno radi na sprječavanju bilo kakvog daljeg razvoja koji bi mogao da dovede do razornih posljedica za cijeli region, ali i šire", istakao je Gutereš.

(Ujedinjene nacije)

19:29h

Viši zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kaže da "izraelska agresija na Iran" predstavlja "esklaciju sukoba u regionu", prenosi Rojters.

Pozvao je na proširenje vojnih operacija protiv Izraela, kao odgovor na ''genocidni rat'' u Pojasu Gaze.

19:14h

Zbog nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali i u Jerusalimu Evropska unija je danas uvela sankcije uz zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za četiri izraelska naseljenika i dvije organizacije tih ekstremista.

To teško kršenje ljudski prava Palestinaca, saopštio je Savjet EU, obuhvata "mučenje i drugo svirepo, nehumano ili degradirajuće postupanje" i povrede prava na imovinu i na privatni i porodični život Palestinaca na Zapadnoj obali.

Odluka EU da kazni nasilne koloniste na Zapadnoj obali je donijeta dva mjeseca poslije sličnih mjera SAD i Velike Britanije.

Na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine, bilježi se skok nasilja od kada je počeo rat Izraela protiv palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze oktobra prošle godine.

(BETA)

19:13h

Aviokompanija "Lufthanza" je objavila da "iz predostrožnosti" - zbog današnjeg napada Izraela dronovima na Iran, do pet sati ujutro sjutra, u subotu, neće letjeti za Izrael i Irak, a njena austirjska filijala "Ostrijan erlajns" neće letjeti ni za Jordan.

Te dvije avio-kompanije su ranije obustavile letove za Teheran do četvrtka, 30. aprila.

Izrael je danas izveo ograničen napad na Iran, ocijenjen kao "simboličan", u znak odmazde za napad Irana na Izrael u nedjelju. Iran je saopštio da je njegova protiv-vazduhoplovna odbrana oborila nekoliko malih izraelskih dronova nad pokrajinom Isfahan gdje su vojne baze i nuklearna postrojenja i da tamo nema štete.

Iran je prošlog vikenda dronovima i raketama napao Izrael zbog smrtonosnog napada Izraela na Konzulat Irana u Damasku 1. aprila.

(BETA)

15:35h

Ministri spoljnih poslova G7 ponavljaju protivljenje izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi, i upozoravaju da bi to imalo katastrofalne posljedice po civile, javlja Rojters.

Blinken kaže da ne mogu podržati veliku vojnu operaciju u Rafi, i da vjeruju da Izraelski ciljevi mogu biti postignuti bez ofanzive na Rafu.

On je dodao da razgovori o Rafi na višim nivoima sa Izraelom se nastavljaju.

15:22h

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra ubijeno 34.012 Palestinaca, 76.833 ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze, javlja Rojters.

14:11h

Na sastanku ministara spoljnih poslova G7 razgovaralo se o potrebi za prekidom vatre u Gazi, rekao je Entoni Blinken, američki državni sekretar, ali Hamas "nastavlja da pomijera ciljne tačke", javlja Gardijan.

"Jedina stvar koja stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas", rekao je Blinken. "Odbio je velikodušne prijedloge Izraela. Čini se da je više zainteresovan za regionalni sukob nego za prekid vatre koji bi odmah poboljšao živote palestinskog naroda. Nastavlja da pomijera ciljne tačke".

G7 takođe urgira na "brzu implementaciju izraelskih obaveza humanitarne pomoći“ u Gazi, rekao je Blinken.

"Vidjeli smo važne korake u posljednjih nekoliko nedjelja sa otvaranjem više prelaza, više pomoći koja je ušla, više pomoći koja se kreće", rekao je Blinken. "Ali moramo da vidimo trajne rezultate i moramo da vidimo, posebno, distribuciju širom Gaze".

Izmjena: 14:21h
13:45h

Katar je izrazio žaljenje zbog neuspjeha Savjeta bezbjednosti UN da usvoji nacrt rezolucije o priznavanju palestinske države kroz punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.

13:43h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 195. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: