Visoki zvaničnik odbrane: Izraelska vojska sprovela sve neophodne pripreme da zauzme Rafu

Sukob Izraela i Hamasa - 201. dan

19493 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz sjevernog dijela Pojasa Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz sjevernog dijela Pojasa Gaze, Foto: Reuters
Završeno
18:09h

Evropska unija je danas objavila da želi "nezavisnu" istragu masovnih grobnica u krugu dvije glavne bolnice u Pojasu Gaze.

"Tražimo nezavisnu istragu povodom sumnji i okolnosti tog otkrića, zato što to stvara utisak da je moglo biti kršenja ljudskih prava", rekao je portparol Evropske vanjskopolitičke službe (EEAS), Peter Stano.

UN su već u utorak tražile nezavisnu istragu masovnih grobnica otkrivenih u dvije glavne bolnice u Pojasu Gaze.

U saopštenju je visoki komesar UN-a za ljudska prava, Volker Tirk, rekao da je "užasnut" uništenjem najveće bolnice u Gazi, bolnice Al Šifa i medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu, kao i otkrićem masovnih grobnica uz njih.

Izraaelska vojska je negirala bilo kakvu odgovornost i navela da je "neosnovano vjerovanje" da je ona zakopala tijela Palestinaca.

Zvaničnik civilne odbrane u Pojasu Gaze je u utorak rekao za AFP da su njegovi timovi otkrili od subote tijela 340 osoba u masovnim grobnicama u krugu bolnice Naser.

Od bolnice Al Šifa je početkom aprila ostala ruševina nakon izraelske vojne akcije.

Bolnice u Pojasu Gaze bile su na meti izraelskih vojnih operacija koje su odgovor na upad Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Prema navodima Izraela, Hamas napade izvodi iz bolnica i tu u tunelima krije oružje, a to Hamas negira.

Sjedinjene Države i Evropska unija su Hamas proglasili terorističkom organizacijom.

(Radio Slobodna Evropa)

17:55h

Demonstracije protiv politike Izraela se omasovljuju na univerzitetima širom SAD uz zahtjev da se obustavi ubijanje palestinskih civila u Gazi.

Protesti se umnožavaju poslije masovnih hapšenja demonstranata na više univerziteta na istočnoj obali SAD, prenosi Rojters.

Na univerzitetima studenti i profesori koji demonstriraju su se ulogorili pod šatorima, među kojima su neki hebrejske i muslimanske vjeroispovesti, i tu održavaju predavanja, zajedničke molitve i muzičke nastupe.

Demonstranti traže da se univerzitetske fondacije odvoje od izraelskih interesa i da SAD okončaju ili barem uslovljavaju izraelsku vojnu pomoć poboljšanjem položaja Palestinaca.

U njujorškom okrugu Bruklin 2.000 ljudi se okupilo u blizini kuće lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera, čvrstog pristalice Izraela i najviše rangiranog političara jevrejskog porekla u američkoj vlasti uzvikujući: "Prestanite da naoružavate Izrael!", "Prestanite da finansirate genocid"" i "Neka živi Gaza!".

Njujorška policija uhapsila je više od 120 demonstranata na Univerzitetu Njujorka u ponedeljak i više od 100 na Univerzitetu Kolumbija prošle nedjelje.

Kolumbija je otkazala nastavu u svom kampusu na Menhetnu u ponedjeljak u pokušaju da smiri napetost, a u utorak rekla da će nastava do kraja godine biti "hibridna" - onlajn ili u učionicama.

Nekoliko demonstranata s kojima je razgovarao Rojters u tom kampusu smatra incidente van kampusa delom provokatora koji pokušavaju da "otmu poruku" protesta, dok drugi studenti okrivljuju univerzitete što nijesu zaštitili njihovo pravo na proteste ili zalaganje za ljudska prava.

Studenti Kalifornijskog univerziteta u Berkliju postavili su šatore u znak solidarnosti s demonstrantima u drugim školama.

(Beta)

17:30h

Neki palestinski civili bježali su danas iz svojih domova u sjevernoj Gazi samo nekoliko nedjelja nakon povratka zbog izraelskog bombardovanja za koje su rekli da je bilo jednako intenzivno kao ona na početku rata, navodi Rojters.

Veći dio granatiranja bio je fokusiran, već drugi dan, na Bejt Lahiju na sjevernoj ivici Gaze, gdje je izraelska vojska u utorak izdala naređenja za evakuaciju četiri naselja, upozoravajući da se nalaze u "opasnoj borbenoj zoni".

Poslije nedjelja relativnog zatišja, Izrael je preko noći u ponedeljak pojačao svoje napade, fokusirajući se na oblasti – posebno na severu – odakle je prethodno povukao trupe, rekavši da palestinska militantna grupa Hamas više nema kontrolu.

Stanovnici u sjevernoj Gazi i predgrađima grada Gaze prijavili su teško granatiranje.

"Ne znamo zašto se sve ovo dešava. Da li zato što smo se vratili kući i konačno smo dobili pomoć poslije mjeseci gladovanja, a Izraelcima se to nije dopalo?" rekao je Mohamed Džamal (29) stanovnik grada Gaze, u blizini Zejtuna, jednog od najstarijih predgrađa Gaze.

"Kao da je rat ponovo počeo. Kao da se tek dešava, spalili su mjesto", rekao je Rojtersu preko "čet" aplikacije.

Upitana o današnjem razvoju događaja, izraelska vojska nije imala nikakav komentar.

Izmjena: 17:47h
16:54h

Turska je optužila Sjedinjene Američke Države da vode politiku dvostrukih standarda u pogledu ljudskih prava, rekavši da se godišnji izvještaj Vašingtona o pravima ne odražava na pravi način izraelske napade na Gazu, javlja Rojters.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je duboko zabrinuto što američki izvještaj "ne odražava na pravi način nehumane napade u Gazi koji su u toku".

Izvještaj je pripremljen iz "političkih motiva, daleko od nepristrasnosti i objektivnosti", navodi se, pozivajući Vašington da prekine svoju "politiku dvostrukih standarda u pogledu ljudskih prava".

Takođe je naveo veze SAD sa milicijom sirijskih Kurda, IPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Izraelske snage ubile su više od 34.000 Palestinaca u Gazi, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, među kojima su mnogi civili i djeca. Enklava je svedena na pustoš, a ekstremna nestašica hrane izazvala je strah od gladi.

Izrael je započeo napad kao odgovor na napad militantne grupe Hamas 7. oktobra u kojem Izrael kaže da je ubijeno 1.200 ljudi. Negira navode o namjernom nanošenju humanitarne patnje i gađanju civila, piše Rojters.

Turska je osudila Izrael zbog njegove kampanje u Gazi i pozvala na prekid vatre. Takođe je kritikovala zapadne zemlje zbog, kako to naziva, bezuslovne podrške Izraelu.

U svom izvještaju, američki Stejt department je naveo da je izraelski rat protiv Hamasa imao "značajan negativan uticaj" na stanje ljudskih prava u Izraelu.

U ponedjeljak je američki državni sekretar, Entoni Blinken, odbacio sugestije da bi Vašington mogao imati dvostruke standarde u odnosu na izraelski rekord.

16:49h

Izraelski ministar odbrane, Joav Galan, rekao je da je u izraelskim vojnim udarima ubijena polovina komandanata Hezbolaha u južnom Libanu tokom prekograničnih borbi koje su se rasplamsale paralelno sa ratom u Gazi od oktobra, piše Rojters.

16:41h

Izraelska vojska saopštila je da su izraelski borbeni avioni i artiljerija pogodili 40 ciljeva povezanih sa borcima Hezbolaha oko Ajte eš Šabe u južnom Libanu, pošto se eskalacija prekograničnih napada posljednjih dana nastavila.

Rečeno je da mete uključuju skladišta i oružje i drugu infrastrukturu, prenosi Rojters.

16:34h

Rojters javlja da je izraelska vojska sprovela sve neophodne pripreme da zauzme Rafu, koji smatra posljednjim Hamasovim bastionom u Pojasu Gaze, i može da pokrene operaciju onog trenutka kada dobije odobrenje vlade, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik odbrane.

16:31h

Izrael "napreduje" sa napadom na Hamas u Rafi, jedinom gradu u pojasu Gaze koji će tek biti podvrgnut kopnenoj ofanzivi u ratu, koji traje već pola godine, i radiće na tome da poštedi palestinske civile tamo, rekao je portparol vlade, prenosi Rojters.

13:45h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u Gazi za prethodna 24 časa poginulo 79 osoba.

U saopštenju piše da je od početka rata između Izraela i Hamasa prije više od šest mjeseci ukupan broj poginulih 34.262.

Od početka rata 7. oktobra prošle godine u Gazi je ranjeno 77.229 osoba.

13:44h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 201. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: