Hamas: Lopta je u američkom dvorištu

Osamnaest država pozvalo Hamas da oslobodi taoce i okonča krizu u Gazi

9737 pregleda 4 komentar(a)
Protesti sa pozivom na oslobađanje talaca, blizu Netanjahuove rezidencije, Foto: Reuters
Protesti sa pozivom na oslobađanje talaca, blizu Netanjahuove rezidencije, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države i još 17 zemalja uputilo je juče poziv Hamasu da oslobodi sve taoce kao put ka okončanju krize u Gazi, ali je Hamas poručio da neće popustiti pod međunarodnim pritiskom.

"Pozivamo na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana. Među njima su i državljani naših zemalja. Sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice", navodi se u zajedničkom saopštenju, koje je jedan visoki američki zvaničnik nazvao izuzetnom demonstracijom jedinstva.

Palestinska militantna grupa je odvela 253 taoca 7. oktobra prilikom napada na jug Izraela, kada je ubila 1.200 ljudi. Vjeruje se da Hamas i dalje drži 129 talaca.

U tekstu se naglašava da bi "dogovor o oslobađanju talaca donio trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava", a "stanovnici Gaze bi mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbjeđivanje skloništa i humanitarne pomoći".

Hamas drži građane svih 18 država koje su potpisale apel - Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Član porodice izraelsko-američkog taoca Herša Goldberga-Polina u Tel Avivu
Član porodice izraelsko-američkog taoca Herša Goldberga-Polina u Tel Avivufoto: Reuters

Jedan od lidera Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je Rojtersu da to saopštenje neće uticati na Hamas i da SAD moraju da primoraju Izrael da okonča agresiju.

"Lopta je sada u američkom dvorištu," rekao je Abu Zuhri.

Jedan visoki američki zvaničnik je rekao novinarima da ima nekih indicija da možda postoji mogućnost postizanja dogovora o krizi s taocima, ali da nije potpuno siguran.

On nije iznio detalje, ali je rekao da rješenje zavisi od "jednog čovjeka", lidera Hamasa u Gazi, Jahje Sinvara.

Predlog o taocima koji je iznesen ranije ove godine poziva na oslobađanje bolesnih, starih i ranjenih talaca u Gazi u zamjenu da šestonedjeljnu obustavu vatre koja bi mogla biti produžena da omogući isporuku dodatne humanitarne pomoći u enklavu.

On dozvoljava neograničen povratak građana Gaze na sjever enklave, rekao je taj zvaničnik.

Hamas bi položio oružje ako se osnuje palestinska država

Visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao je za Asošiejtid pres (AP) da je ta grupa spremna da sklopi primirje od pet ili više godina sa Izraelom i da će položiti oružje i pretvoriti se u političku partiju ako se uspostavi nezavisna palestinska država duž granica od prije 1967. godine.

Ideja da se Hamas razoruža predstavljala bi značajan ustupak od strane te militantne palestinske grupe kojoj je zvanični cilj uništenje Izraela.

Međutim, kako navodi AP, malo je vjerovatno da bi Izrael uopšte i razmotrio takav scenario. On je obećao da će uništiti Hamas nakon napada u oktobru koji su pokrenuli rat, a sadašnja vlada Izraela se kategorično protivi osnivanju palestinske države na teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Posljedice izraelskih udara na Rafu
Posljedice izraelskih udara na Rafufoto: Reuters

U razgovoru za AP u Istanbulu, Al-Haja je rekao da Hamas želi da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, na čijem čelu je rivalski Fatah, kako bi formirao jedinstvenu vladu u Gazi i na Zapadnoj obali. On je rekao da će Hamas prihvatiti "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i povratak palestinskih izbjeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama", duž izraelskih granica od prije 1967. godine.

Ukoliko se to desi, dodao je, vojno krilo te organizacije će se rasformirati.

Tokom godina, Hamas je ponekad ublažavao javni stav povodom mogućnosti postojanja palestinske države uz Izrael. Ali njegov politički program i dalje zvanično "odbacuje svaku alternativu potpunom oslobađanju Palestine, od rijeke do mora" - što se odnosi na područje koje se proteže od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, a koje uključuje teritorije koje sada čine Izrael.

Al-Haja nije rekao da li bi njegovo navodno prihvatanje dvodržavnog rješenja značilo kraj palestinskog sukoba sa Izraelom ili privremeni korak ka deklarisanom cilju grupe da uništi Izrael.

Palestinska uprava se nada uspostavljanju nezavisne države na teritoriji Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Gaze koje je Izrael zauzeo 1967. Dok međunarodna zajednica podržava takvo rješenje po modelu dvije države, tvrdolinijaška vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ga odbacuje.

Vojska Izraela je pojačala vazdušne napade na Rafu pošto je najavila da će evakuisati civile iz tog grada na jugu Gaze i pokrenuti totalni napad uprkos upozorenjima saveznika da to može izazvati masovne žrtve.

Netanjahuov ratni kabinet održava sastanke "da razmotri kako uništiti posljednje ostatke Hamasovih bataljona, u Rafi i drugdje", rekao je juče portparol vlade Dejvid Menser.

Izrael kaže da je razbio većinu od prvobitnih dvadesetak bataljona Hamasa od početka rata, ali da su četiri preostala sakrivena u Rafi. Izrael tvrdi da je ofanziva na Rafu neophodna za pobjedu nad Hamasom.

Halil al-Haja
Halil al-Hajafoto: Beta/AP

Al Haja je rekao da takva ofanziva neće uspjeti da uništi Hamas. On je kazao da rat nije poremetio kontakte između političkog rukovodstva izvan i vojnog rukovodstva unutar Gaze i da se "odluke i uputstva donose uz konsultacije" između te dvije grupe.

Izraelske snage "nisu uništile više od 20 odsto (Hamasovih) kapaciteta, ni ljudskih ni na terenu", ustvrdio je. "Ako ne mogu da dokrajče (Hamas), šta je rješenje? Rješenje je postizanje konsenzusa".

Izraelski i američki zvaničnici optužili su Hamas da nije ozbiljan u vezi sa dogovorom, ali je Al Haja to negirao, rekavši da je Hamas napravio ustupke u pogledu broja palestinskih zatvorenika čije oslobađanje traži u zamjenu za preostale izraelske taoce. On tvrdi da ta grupa ne zna tačno koliko talaca je ostalo u Gazi i koliko ih je još živo.

Međutim, poručio je da Hamas neće odustati od zahtjeva za trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem izraelskih trupa. Izrael kaže da će nastaviti vojne operacije sve dok Hamas ne bude definitivno poražen i da će nakon toga zadržati bezbjednosno prisustvo u Gazi.

"Ako nismo sigurni da će se rat završiti, zašto bih predavao zarobljenike?", rekao je lider Hamasa o preostalim taocima.

"Mogu da unište Hamas, ali ne i Palestince"

Al-Haja je rekao da Hamas ne žali zbog napada 7. oktobra, uprkos razaranju koje je nanio Gazi i njenom narodu. On je negirao da su civili bili meta militanata Hamasa - uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno - i rekao da je operacija uspjela u svom cilju da ponovo usmjeri pažnju svijeta na palestinsko pitanje.

I, rekao je, izraelski pokušaji da iskorijene Hamas na kraju neće uspjeti da spriječe buduće palestinske oružane pobune.

"Recimo da su uništili Hamas. Da li je palestinski narod nestao?" upitao je.

Bonus video: