Kina upozorila Sjedinjene Države da ne gaze njene "crvene linije"

Obje zemlje mogle bi da sarađuju ili ne, pa čak i "skliznu u sukob", rekao je Vang

4778 pregleda 3 komentar(a)
Vang Ji i Entoni Blinken, Foto: REUTERS
Vang Ji i Entoni Blinken, Foto: REUTERS

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji upozorio je američkog kolegu Entonija Blinkena, na sastanku najviših diplomata dviju zemalja u petak u Pekingu, da ne gazi kineske "crvene linije".

Vang je otvorio sastanak pitanjem koje je više zvučalo kao upozorenje, a to je da li bi trebalo da se Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) drže pravog smjera kretanja naprijed sa stabilnošću ili da se vrate silaznoj putanji.

"Kinesko-američki odnosi počinju da se stabilizuju, ali su još uvijek na testu 'negativnih faktora'", dodao je.

Obje zemlje mogle bi da sarađuju ili ne, pa čak i "skliznu u sukob", rekao je Vang.

Naglasio je da crvenim linijama Kina smatra suverenitet, sigurnost i razvoj, te upozorio SAD da ne gazi preko njih, javlja BBC.

Blinken, koji je u drugoj posjeti Kini u manje od godinu dana, bio je oprezniji u svojim primjedbama Vangu pred novinarima.

"Peking i Vašington imaju zajedničku odgovornost da poguraju veze naprijed 'aktivnom diplomatijom'", rekao je.

Uprkos tome, rekao je da će biti jasan i direktan u pogledu razlika između njihovih zemalja, kako bi se izbjegle pogrešne procjene u onome što je nazvao najposljedičnijim odnosom na svijetu.

Neke od ovih razlika istaknute su početkom ove sedmice nakon što je Vašington odobrio svoj najnoviji paket pomoći koji je uključivao vojnu pomoć Tajvanu. To je izazvalo oštre kritike Pekinga, koji je to nazvao "ozbiljnim kršenjem principa jedne Kine".

Kina tvrdi da je samouprava Tajvan otcijepljena pokrajina koja će na kraju biti pod kontrolom Pekinga, ali ostrvo sebe vidi kao zasebno.

Blinkenova posjeta dolazi i nekoliko dana nakon što su SAD usvojile zakon koji će primorati TikTok u kineskom vlasništvu na prodaju ili da bude zabranjen u Americi.

Iza kulisa, Amerikanci su upozoravali Peking da prestane da izvozi djelove u Rusiju za koje kaže da pomažu Moskvi u njenom ratu u Ukrajini.

Ova posjeta je ipak dio značajnog povećanja dijaloga i diplomatije, ma koliko hladne, između ovih rivalskih sila - pokušaja da se odnosi ujednače, nakon perioda ogromne napetosti prošle godine.

Bonus video: