BLOG U izraelskim vazdušnim napadima na Rafu poginulo najmanje 22 osoba, među njima i beba stara pet dana

Sukob Izraela i Hamasa – 206. dan

25853 pregleda 15 komentar(a)
Sa sahrane poginulih Palestinaca, Foto: Reuters
Sa sahrane poginulih Palestinaca, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2024. 22:12h
Završeno
17:37h

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Izrael mora da učini više da poveća priliv humanitarne pomoći u opkoljeni pojas Gaze.

On je u Rijadu, tokom sedme posjete Bliskom istoku od početka rata u Gazi, rekao da će u tom smislu izvršiti pritisak na izraelske zvaničnike.

Najbolji način za ublažavanje humanitarne krize, dodao je, bilo bi sklapanje sporazuma o prekidu vatre.

Hamasu je, naveo je Blinken, predstavljena "izuzetno velikodušna" ponuda Izraela te da se nada da će je prihvatiti.

"Hamas ima pred sobom predlog Izraela koji je izuzetno, izuzetno velikodušan i u ovom trenutku jedina stvar koja stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas", rekao je on na Svjetskom ekonomskom forumu u ​​Saudijskoj Arabiji.

Poručio je da je sada na Hamasu da odluči i da to treba da učine što prije.

Hamas je do sada odbijao nekoliko predloga u okviru pregovora kojima posreduju SAD, Katar i Egipat, a na koje je Izrael pristajao.

Blinken je ranije danas Savjetu ministara spoljnih poslova zemalja zaliva rekao da ne treba čekati prekid vatre da bi se uslovi u Gazi poboljšali.

"Bilo je mjerljivog napretka u posljednjih nekoliko nedjelja, uključujući otvaranje novih prelaza i povećan obim isporuke pomoći Gazi, kao i izgradnju američkog pomorskog koridora, koji će biti otvoren narednih nedjelja", rekao je.

(Beta)

15:19h

Najmanje 34.488 Palestinaca je ubijeno, a 77.643 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja Gaze, prenosi Rojters.

U posljednja 24 sata ubijeno je 34, a povrijeđeno 68, dodaje se u saopštenju.

10:04h

U izraelskim vazdušnim udarima na grad Rafu u Pojasu Gaze poginulo je 22 osoba, među kojima je šest žena i petoro djece, od koje je najmlađe imalo svega pet dana, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici.

U udarima tokom noći pogođene su tri porodične kuće.

U prvom udaru je poginulo 12 osoba, uključujući četvoro braće i sestara starosti od devet do 27 godina, prema evidenciji bolnice Abu Jusef al-Nadžar, u koju su prenijeta njihova tijela.

U drugom udaru poginulo je sedam osoba, uključujući oca i njegovog petodnevnog dječaka, a u trećem udaru poginula su tri brata i sestre.

Izrael krivi Hamas za veliki broj poginulih civila jer se njegovi pripadnici bore u gusto naseljenim područjima.

Izrael je redovno izvodio vazdušne napade na Rafu od početka rata i prijeti slanjem kopnenih trupa, navodeći da je Rafa posljednje veliko uporište Hamasa u toj obalskoj enklavi.

Preko milion Palestinaca je izbjeglo u taj grad koji se nalazi na egipatskoj granici. SAD i druge zemlje pozvale su Izrael da ne izvrši planirani napad, strahujući od humanitarne katastrofe.

(BETA)

10:03h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 206. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: