Sedmoro poginulih u napadu na džamiju u Avganistanu

Neidentifikovana osoba je pucala sinoć oko 21.00, po lokalnom vremenu, na vjernike u džamiji u okrugu Guzara, južno od glavnog grada provincije Herat

6120 pregleda 2 komentar(a)
Herat, Foto: Shutterstock
Herat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2024. 11:21h

U napadu na džamiju u afganistanskoj provinciji Herat kasno 29. aprila ubijeno je sedam osoba.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Matin Kuani rekao je da je "nepoznati naoružani muškarac pucao na civile, vjernike u džamiji" u okrugu Guzara u provinciji Herat u ponedjeljak oko 21 sat.

Među poginulima su imam džamije, dijete i pet odraslih vjernika.

Mještani kažu da je džamija služila manjinskoj šiitskoj zajednici.

Za razliku od zvaničnika, oni su rekli da je napad organizovala grupa od tri naoružana napadača.

"Jedan od njih je bio vani, a dvojica su ušla u džamiju, pucajući u vjernike", rekao je 60-godišnji Ibrahim Akhlaki, brat ubijenog imama. "Bilo je to usred molitve", rekao je.

"Svi koji su bili u džamiji su ili mrtvi ili povrijeđeni", dodao je 23-godišnji Sajed Murtaza Husaini.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Regionalna podružnica grupe Islamska država (IS) najveća je sigurnosna prijetnja Afganistana i često je ciljala na šiitske zajednice.

Talibanska vlada se obavezala da će štititi vjerske i etničke manjine od povratka na vlast u augustu 2021., ali posmatrači prava kažu da su učinili malo da ispune to obećanje.

Najozloglašeniji napad povezan s Islamskom državom otkako su talibani preuzeli vlast bio je 2022. godine, kada su najmanje 53 osobe ubijene od bombe u obrazovnom centru.

Talibanski zvaničnici okrivili su IS za napad, koji se dogodio u šiitskom kvartu glavnog grada Kabula.

Talibanske vlasti često su govorile o manjem broju smrtnih slučajeva nego drugi izvori, nakon bombaških napada i napada drugim oružjem, ili su ih umanjili u očiglednom pokušaju da umanje značaj sigurnosnih prijetnji.

U izvještaju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda objavljenom u januaru navodi se da je došlo do smanjenja napada IS-a u Afganistanu zbog "protivterorističkih napora talibana".

U izvještaju se navodi i da Islamska država još uvijek ima "značajno" regrutiranje u zemlji i da militantna grupa ima "sposobnost da projektuje prijetnju u regionu i šire".

Regionalni ogranak Islamske države u Afganistanu, Pakistanu i centralnoj Aziji preuzeo je odgovornost za martovski napad na koncert Krokus Sitija u Moskvi, u kojem je poginulo više od 140 ljudi.

Bio je to najsmrtonosniji napad u Rusiji u posljednje dvije decenije.

Bonus video: