Unesko: Za 15 godina ubijena 44 novinara koja su izvještavala o životnoj sredini

Više od 70 odsto od 905 novinara koje je agencija Ujedinjenih nacija ispitala u 129 zemalja reklo je da su bili napadnuti, izloženi prijetnjama ili pod pritiskom, te da se nasilje protiv njih pogoršalo

4109 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novinari koji izvještavaju o pitanjima životne sredine suočavaju se sa sve većim nasiljem širom svijeta od strane državnih i privatnih aktera, objavio je Unesko u četvrtak, ističući da su 44 od tih novinara ubijena između 2009. i 2023. godine.

Više od 70 odsto od 905 novinara koje je agencija Ujedinjenih nacija ispitala u 129 zemalja reklo je da su bili napadnuti, izloženi prijetnjama ili pod pritiskom, te da se nasilje protiv njih pogoršalo, s 305 napada prijavljenih samo u posljednjih pet godina, prenosi Hina.

Unesko, agencija UN-a za kulturu, u svom je izvještaju izvijestila o fizičkim napadima, povrjeđivanju, hapšenjima i uznemiravanju, kao i pravnim radnjama protiv novinara, uključujući tužbe za klevetu i krivične postupke.

Najmanje 749 novinara, grupa novinara i medijskih kuća napadnuto je u 89 zemalja u svim regijama, navodi se u izvještaju, pri čemu su državni akteri odgovorni za najmanje polovinu, a privatni za najmanje četvrtinu.

"Državni akteri, policija, vojne snage, državni službenici i zaposleni, lokalne vlasti, odgovorni su za većinu napada za koje su dostupne informacije o počiniocima", piše u izvještaju.

Ovi novinari pokrivali su širok raspon tema, uključujući proteste, sukobe zbog rudarenja i zemlje, sječu i krčenje šuma, ekstremne vremenske prilike, zagađenje i štete po okolinu, te industriju fosilnih goriva.

Muškarci su uopšteno češće napadani, a žene češće digitalno, navodi se u izvještaju.

Od 44 novinara koji su ubijeni u 15 zemalja dok su izvještavali o pitanjima okoline, samo je pet slučajeva rezultiralo osudama. U 19 od 44 ubistva, počinioci su ostali neidentifikovani.

Najmanje 24 novinara preživjela su pokušaje ubistva.

Bonus video: