Bajden pozvao na oslobađanje svih zatvorenih američkih novinara

"Novinarstvo ne bi trebalo da bude zločin, nigdje na Zemlji", rekao je Bajden

5196 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden pozvao je na oslobađanje svih američkih novinara i poručio da novinarstvo ne bi smjelo da bude zločin nigde u svijetu.

On je, u izjavi povodom Svjetskog dana slobode medija, naveo da su američki novinari Evan Gerškovič i Alsa Kurmaševa uhapšeni u Rusiji u vezi sa radom za Vol Strit Žurnala i Radio Slobodnu Evropu (RSE).

"Novinarstvo ne bi trebalo da bude zločin, nigdje na Zemlji", rekao je Bajden, prenosi RSE.

Kurmaševa, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, od 18. oktobra prošle godine se nalazi u ruskom pritvoru pod optužbom da je prekršila zakon o takozvanim stranim agentima, za koji kritičari i grupe za ljudska prava navode da koristi Kremlj u cilju suzbijanja bilo kakvog oblika neslaganja.

Kurmaševa, koja ima 47 godina, optužena je i za širenje neistina o ruskoj vojsci, te joj, ako bude osuđena, prijeti do deset godina zatvora.

RSE i američka vlada navode da su optužbe odmazda za njen rad kao novinarke tog medija.

Gerškovič je u pritvoru od marta prošle godine na osnovu optužbi za špijuniranje, koje on i list za koji piše oštro poriču.

„Na Svjetski dan slobode medija, SAD pozivaju na hitno i bezuslovno oslobađanje svih novinara koji su stavljeni iza rešetaka jer samo rade svoj posao“, rekao je Bajden, spominjući i Ostina Ticea, američkog frilens novinara koji je otet i zatočen u Siriji od 2012. godine.

Bajden je rekao da će njegova administracija uskoro objaviti konkretne korake kao odgovor na nezakonito pritvaranje novinara širom svijeta, nazvavši represiju nad slobodom štampe "ozbiljnom prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti SAD.

On je kazao da će odobriti mjere, uključujući sankcije i zabrane izdavanja viza, "protiv onih koji preduzimaju zlonamjerne radnje da ućutkaju štampu".

"Danas i svaki dan prepoznajemo njihovu hrabrost, podržavamo njihovo pravo da rade svoj posao i stojimo uz njih za slobodu medija", poručio je Bajden.

Bonus video: