AP: Bajdenova administracija neće zaključiti da je Izrael prekršio uslove za korišćenje američkog oružja

Dva američka zvaničnika i još jedna osoba koja je upoznata sa nalazima memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti koji će američki državni sekretar Entoni Blinken predstaviti Kongresu SAD komentarisali su sadržinu dokumenta prije njegovog objavljivanja, i stoga su zatražili anonimnost

3741 pregleda 2 komentar(a)
Izraelska vojska u Tulkarmu na okupiranoj Zapadnoj obali, Foto: Reuters
Izraelska vojska u Tulkarmu na okupiranoj Zapadnoj obali, Foto: Reuters

Izvještaj administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena, koji će uskoro biti objavljen, neće sadržati zaključak da je Izrael prekršio uslove za korišćenje američkog oružja, rekla su danas tri čovjeka koja su upoznata sa sadržinom dokumenta.

Očekuje se da će izvještaj biti veoma kritičan na račun Izraela, iako u njemu neće biti ocjene da je Izrael prekršio uslove američko-izraelskih sporazuma o naoružavanju, rekao je jedan američki zvaničnik.

Dva američka zvaničnika i još jedna osoba koja je upoznata sa nalazima memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti koji će američki državni sekretar Entoni Blinken predstaviti Kongresu SAD komentarisali su sadržinu dokumenta prije njegovog objavljivanja, i stoga su zatražili anonimnost.

Jedan visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da se objavljivanje memoranduma očekuje tokom ovog dana, ali je odbio da komentariše nalaze iz dokumenta.

Dokument se pojavljuje poslije sedam mjeseci izraelskih vazdušnih udara, kopnenih napada i ograničenja na pristup humanitarne pomoći stanovništva Gaze, uz 35.000 poginulih, uglavnom palestinskih žena i djece.

Pod pritiskom poslanika Demokratske partije SAD i drugih, Bajdenova administracija je prinuđena da objavi javnu procjenu, prvu te vrste, da li Izrael u sukobu sa Palestincima zakonito koristi bombe i drugu bezbjednosnu podršku koju dobija od SAD.

Izrael je najveći primalac američke vojne pomoći i američki je bezbjednosni partner više od pola vijeka.

O memorandumu prvi je pisao portal za vijesti Aksios.

Bonus video: