Štajnmajer u Izraelu: Naši odnosi dovoljno jaki da prevaziđu "turbulencije"

"Jedinstven odnos između naše dvije zemlje je isuviše važan da bi se o njemu sudilo po tome ko je legitiman sagovornik"
91 pregleda 0 komentar(a)
Štajnmajer, Foto: Reuters
Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2017. 15:33h

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer je danas u Izraelu nastojao da preokrene situaciju nastalu zbog nedavne diplomatske napetosti između dvije zemlje, rekavši da su njihovi odnosi dovoljno jaki da prevaziđu "turbulencije".

"Odnosi dvije zemlje su tako važni da mogu da izdrže neke turbulencije kao što je bio slučaj u poslednje dvije nedelje", rekao je Štajnmajer na sastanku s izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom u njegovoj rezidenciji u Jerusalimu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je da se krajem aprila sastane s njemačkim ministrom spoljnih poslova Zigmarom Gabrijelom pošto on tokom zvanične posjete Izraelu nije otkazao sastanak s izraelskim nevladinim organizacijama koje se protive politici Izraela prema Palestincima.

"Jedinstven odnos između naše dvije zemlje je isuviše važan da bi se o njemu sudilo po tome ko je legitiman sagovornik", rekao je Štajnmajer.

Njemački predsjednik, koji se neće sastati ni s jednom potencijalno kontroverznom organizacijom tokom svoje posjete, istakao je poverenje i razumevanje koje poste između Izraela i Njemačke.

"Ne bi trebalo da namećemo ograničenja, mi bi trebalo da verujemo (u činjenicu) da prijatelji poput nas mogu da shvate ono što čuju na pravi način", rekao je Štajnmajer.

Predsjednik Izraela je ocjenio da je ta zemlja "dinamična demokratija s različitim, raznolikim i kritičnim glasovima, čak i kada je te glasove teško prihvatiti".

Ministar Gabrijel se tokom svoje posjete sastao sa predstavnicima organizacije Prekidanje tišine, koju čine vojni veterani, kritičari postupaka izraelske vojske na okupiranim teritorijama, i Becelema, koji dokumentuju kršenja prava Palestinaca.

Desničarska vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua upozorava da te organizacije narušavaju imidž Izraela i snaže argumente njegovih neprijatelja.

Štajnmajer: Mi Njemci sebi smo nametnuli nezamislivu krivicu

Štajnmajer je posjetu Izraelu počeo obilaskom Memorijalnog centra Jad Vašem u Jerusalimu i u Holu sjećanja napisao u knjigu posjetilca: "Mi Njemci sebi smo nametnuli nezamislivu krivicu".

"Ovdje, na ovom mjestu gdje sjećanje postaje bol, tuga i sramota, preuzimajući odgovornost za ono što se desilo, stojimo uz Izrael za zajedničku budućnost", dodao je Štajnmajer.

On je doputovao sinoć u Izrael u trodnevnu radnu posjetu, stavljajući u drugi plan diplomatski nesporazum zbog odbijanja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da se sastane s njemačkim ministrom spoljnih poslova Zigmarom Gabrijelom, jer se on tokom posjete jevrejskoj državi sastao i s predstavnicima dvije ljevičarske nevladine organizacije koje kritikuju izraelsku vladu.

Štajnmajer je odlučio da poštuje Netanjahuove želje i on se neće sastati sa te dvije NVO, Prekidanje tišine, koja okuplja vojne veterane kritičare poteza izraelske vojske na okupiranim teritorijama, i Becelema, koji dokumentuju kršenja prava Palestinaca.

Međutim, on navodno planira da ih pomene večeras na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i naglasi njihovu važnost u jačanju izraelske demokratije, najavljuju izraelski mediji.

Poslije posjete Jad Vašemu, predsjednik Izraela Ruven Rivlin se pridružio Štajnmajeru i njegovoj supruzi Elke Budenbende u obilasku jerusalimske pijace Mahane Jehuda koja je u posljednjim godinama postala mjesto puno kafea, rastorana i barova, a ranije je bila poprište palestinskih napada.

Štajnmajera je sinoć na aerodromu "Ben-Gurion" kraj Tel Aviva sačekao ministar Ajub Kara Druz iz Netanjahuovog Likuda koji je rekao da se raduje što njemački predsjednik ne namjerava da se sretne sa predstavnicima pomenutih organizacija.

Kara je potom objasnio da, iako su Izrael i Njemačka važni saveznici i da on vrednuje podršku Berlina, važno je da naglasi da Izrael ne cijeni kada se strani zvaničnici sastaju sa "ekstremnim ljevičarskim grupama koje podrivaju Izrael i vojnike IDF (Izraelske odbrambene armije) i ocrnjuju ih u inostranstvu".

Štajnmajer će se danas sastati i sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i posjetiti grob bivšeg predsjednika Izraela Šimona Peresa. U ponedjejak će se sastati sa preživjelima u Holokaustu i posjetiti Ramalu na Zapadnoj obali.

Bonus video: