• Piše: FoNet
  • Objavljeno: 13.09.2012 u 11:21
  • 6861 prikaza
  • 9 komentara

nevinost muslimana

Glumci se odriču filma o Muhamedu: Zloupotrijebljeni smo

"To je trebalo da bude film o tome kako je izgledao svijet prije 2.000 godina. Nije bio baziran ni na čemu što ima veze s religijom"

Glumci iz filma iz filma "Nevinost muslimana" Sema Basila su prevareni oko namjera producenta i u potpunosti se odriču konačne verzije filma u kojoj su im glasovi u nekim djelovima nadsinhronizovani, javila je novinska agencija AP pozivajući se na saopštenje glumaca.

"Cijela glumačka postava i ekipa filma su veoma uznemireni i smatraju da ih je producent iskoristio. Mi sto odsto ne stojimo iza filma i bili smo prevareni oko namjene filma. Šokirani smo drastičnim izmjenama scenarija i laganjem svih koji su učestvovali", kaže se u saopštenju.

AP kaže da se u verziji filma na Engleskom ili ne vide glumci kako izgovaraju ime proroka Muhameda ili su im glasovi očigledno nadsinhronizovani.

SAD šalje ratne brodove prema Libiji, autor filma "Nevinost muslimana" u bjekstvu >>>

Glumica Sindi Li Garsija, koja je igrala u ovom filmu, kaže da ih je reditelj Sem Basil prevario i da im nije rekao da će film imati bilo kakve veze s islamom i prorokom Muhamedom.

"To je trebalo da bude film o tome kako je izgledao svijet prije 2.000 godina. Nije bio baziran ni na čemu što ima veze s religijom, već o tome kako su stvari izgledale u Egiptu. U njemu nije bilo ničeg u vezi s Muhamedom, muslimanu ili bilo čime sličnim", rekla je Garsija.

S druge strane, reditelj filma Sem Basil odbija da se odrekne filma i svojih stavova o islamu.

"Islam je rak, i tačka!", rekao je Basil agenciji AP.

Ovaj niskobudžetni i umjetnički krajnje diskutabilan film razbjesnio je muslimane širom arapskog svijeta zbog prikazivanja Muhameda kao nasilnog ženskaroša On tvrdi da je film koštao oko četiri miliona dolara i da ga je finansiralo oko 100 jevrejskih donatora. Film je snimio s ekipom od 60 glumaca i 45 članova ekipe, a snimanje je trajalo tri mjeseca. Film je snimljen u Kaliforniji prošle godine.

"Ovo je politički, a ne vjerski film", rekao je Basil.

Njegov film nije vidjelo mnogo ljudi sve do jula mjeseca ove godine, kada je postavljen trejler filma sa titlom na arapskom. Ovaj niskobudžetni i umjetnički krajnje diskutabilan film razbjesnio je muslimane širom arapskog svijeta zbog prikazivanja Muhameda kao nasilnog ženskaroša.

Islam zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda u bilo kom obliku, a naročito u uvrjedljivom kontekstu. Slučaj karikatura sa prorokom Muhamedom u dnevnim novinama u Danskoj izazvao je talas nasilja u mnogim muslimanskim zemljama.

Ocijeni:

  • Trenutno 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Džej Kristofer Stivens, Libija i SAD, ambasada SAD u Libiji, Nevinost Muslimana,

slika