navigacija Naslovnica Premium

SISTEM RANE PROVJERE PUTNIKA

19.10.2017 17:22

Nove mjere EU za Balkan: Odobrenje nadležnih službi prije puta u Šengen

Od lica koje traži odobrenje za putovanje u "šengenski prostor" EU, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor

Nove mjere EU za Balkan: Odobrenje nadležnih službi prije puta u Šengen
Foto: Shutterstock.com Autor: Beta

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije.

To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je cijeli postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine".

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS). 

Takav predlog Evropske komisije je danas potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tijela, biće proslijeđen na usvajanje Savjetu ministara EU, rekao je agenciji Beta u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE. 

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u "šengenski prostor" EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provjere da plate 10 eura, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša. 

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mlađa od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje. 

Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos je Beti rekla da bi cijeli postupak u EP trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku donijeti Savjet ministara EU. 

Ali postupak je složen i, objasnila je portparolka LIBE, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dvije godine, vjerovatno tek početkom 2020. godine. 

Građani Zapadnog Balkana koji žele da putuju i ne treba da vade vize za "šengenski prostor" EU će prethodno morati da traže odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU. 

Takođe će morati da "vlasti EU obavijeste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju djece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za posljednjih deset godina". 

U obrazloženju predloga za ETIAS se podvlači da će "ovaj sistem omogućiti ranu provjeru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kad je riječ o bezbjednosti, ilegalnoj imigraciji ili prijetnji epidemijskih bolesti, odobrenje će biti uskraćeno". 

Elektronski formular s molbom lica da putuje bez viza u šengensku zonu će automatski biti provjeren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, "kako bi se provjerilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tim licem izdat nalog za hapšenje", navodi se u obrazloženju predloga za ETIAS. 

Od lica koje traži odobrenje za putovanje u "šengenski prostor" EU, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor. 

"Ako tražiocu odobrenje bude odbijeno, biće izviješten o razlozima i uživaće pravo žalbe, uključujući preko suda", stoji u predlogu. 

Izvjestilac u odboru LIBE za uvođenje sistema ETIAS, poslanica Kinga Gal je izjavila da će taj mehanizam "znatno doprinijeti jačanju bezbjednosti EU i snažnijem i djelotvornijem sistemu zaštite granica i sigurnosti". 

Evropska komisija je stavila do znanja da sada ima 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (11 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 32

 • Fileo 3 mjeseca
  Sirijcima ne treba ovo odobrenje :-)
  • 17
  • 0
 • Plutusinvestment 3 mjeseca
  citas mi misli
  • 8
  • 0
 • HajdAnamaras 3 mjeseca
  Sirijci ne moraju nikoga da mole ,oni samo krenu!!!!!!
  • 2
  • 0