navigacija Naslovnica Premium

UŠTEDJEĆE STOTINE MILIONA EURA

1.1.2016 12:50

Počinje slobodna trgovina EU i Ukrajine

Ukrajina u EU najviše izvozi sirovine, kao što su gvožđe, čelik, rudnički i poljoprivredni proizvodi, hemijske proizvode i mašine. Istovremeno EU u Ukrajinu najviše isporučuje mašine i saobraćajnu opremu, hemijske i druge proizvode

Počinje slobodna trgovina EU i Ukrajine
Foto: Shutterstock Autor: Mina Business

Sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine, zahvaljujući kojem će ukrajinski i evropski izvoznici uštedjeti stotine miliona eura, stupio je na snagu.

Sporazum treba da posluži i kao osnova za modernizaciju ukrajinske trgovine i ekonomski razvoj otvaranjem tržišta kroz progresivno uklanjanje carina i kvota. Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan je 27. juna 2014. u okviru šireg Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine, prenosi B92.

Stupanje na snagu Sveobuhvatnog sporazuma odloženo je u septembru 2014. za januar ove godine kako bi se izbjegla destabilizacija u Ukrajini, s obzirom na pristup te zemlje tržištu Zajednice nezavisnih država u sklopu bilateralnog preferencijalnog režima Ukrajina - Rusija.

Trgovinski sporazum EU i Ukrajine bio je u središtu borbe Brisela i Moskve za uticaj u Ukrajini.

Moskva smatra da se tim sporazumom podrivaju njeni ekonomski interesi u Ukrajini i da će njegova posljedica biti "poplava" jeftinih proizvoda iz EU na ukrajinskom tržištu koji bi mogli da se nađu i na ruskom.

EU je najveći trgovinski partner Ukrajine sa udjelom u trgovini te zemlje većim od trećine. Takođe je EU za Ukrajinu vodeći izvor stranih direktnih investicija.

Ukrajina u EU najviše izvozi sirovine, kao što su gvožđe, čelik, rudnički i poljoprivredni proizvodi, hemijske proizvode i mašine. Istovremeno EU u Ukrajinu najviše isporučuje mašine i saobraćajnu opremu, hemijske i druge proizvode.

Kada je riječ o carinama, procjenjuje se da će ukrajinski izvoznici zahvaljujući smanjenju uvoznih carina EU godišnje uštedjeti 487 miliona eura.

Ukrajina će ukloniti oko 391 milion eura vrijedne carine na uvoz iz EU, ali uz duži period tranzicije nego onaj koji će imati EU za određene proizvode. Najviše koristi od smanjenja carina imaće ukrajinska poljoprivreda, u visini 330 miliona eura za poljoprivredne proizvode i 53 miliona za prerađene.

Ocjenjuje se da će nove mogućnosti na tržištu EU i viši proizvodni standardi podstaći investicije, kao i modernizaciju poljoprivrede, i takođe doprineti unaprijeđenju uslova rada u Ukrajini.

Ukrajina se Sporazumom obavezala i da će sa pravilima EU harmonizovati veliki broj propisa, normi i standarda u brojnim sektorima povezanim sa trgovinom.

Evropska komisija navela je i da je Ukrajina od 1993. imala koristi od Generalnog sistema preferencijala (GSP) EU. Kako se navodi, više od 70 odsto ukrajinskog izvoza mašina, ulja, tekstila, hemikalija u EU imalo je koristi od preferencijalnih carina iz sistema GSP.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.