• Piše: Beta
  • Objavljeno: 15.05.2012 u 18:14
  • 862 prikaza
  • 1 komentara

IZVJEŠTAJ LJEKARA BEZ GRANICA O STANJU U SIRIJI

Sirijski ljekari i pacijenti na meti napada vojske

Sirijska vojska napada medicinske radnike i pacijente ranjene u antirežimskim sukobima zbog čega su doktori primorani da pružaju pomoć u privremenim klinikama, javili su danas Ljekari bez granica.

Međunarodna organizacija "Ljekari bez granica" poslala je timove u Siriju tajno, jer nema ovlašćenja za rad u toj zemlji. Njeni timovi stigli su do kritičnih oblasti Homsa i Idliba i utvrdili da su tamošnji zdravstveni radnici i pacijenti izloženi opasnosti od napada i hapšenja.

Ljekari bez granica naveli su izjavu jednog sirijskog hirurga iz sela u provinciji Idlib, koji je rekao da je biti uhvaćen sa pacijentima isto kao da su vas uhvatili sa oružjem. "Atmosfera u većini ustanova je vrlo napeta, zdravstveni radnici šalju ranjene pacijente kući i pružaju samo prvu pomoć kako bi se objekti mogli brzo evakuisati u slučaju vojne operacije", rekao je on.

Oblasti Homsa i Idliba naročito su pogođene vladinim akcijama suzbijanja pobune i napadima pobunjenika na vojnike i druge mete režima.

Ljekari bez granica pozvali su obije strane da poštuju zdravstvene radnike, medicinske objekte i ranjene.

Bilo je ranijih izvještaja o vojnim napadima na medicinske objekte, zdravstvene radnike i pacijente u Siriji i Bahreinu, u kome je šiitska većina protestovala protiv sunitske monarhije. Prema izvještajima, veliki broj ranjenih odustaje od liječenja iz straha da bi, ukoliko potraže pomoć u vladinoj medicinskoj ustanovi mogli biti zadržani i mučeni.

"Brojne sirijske kolege vode se kao nestali", rekla je Mari-Noel Rodrige, direktorka operacija Ljekara bez granica u Parizu. "Vlasti i sve strane moraju da omoguće zdravstvenim radnicima da rade bez straha od kazne i da ranjeni mogu slobodno da traže i prime trenutnu medicinsku pomoć, umjesto da iz straha od hapšenja ili nečeg goreg pribjegavaju neadekvatnim improvizovanim klinikama", rekla je ona.

Hirurg Ljekara bez granica rekao je da je njegov tim u Idlibu morao da pobjegne iz javne bolnice u roku od 10 minuta nakon što je obaviješten o trenutnom napadu.

"Vidjeli smo militarizovane medicinske ustanove, što znači da pristup medicinskoj pomoći zavisi od strane kojoj pripadate", rekao je Bris de la Vinj, direktor operacija Ljekara bez granica u Briselu.

Pobuna u Siriji počela je u martu 2011, kada je režim sproveo oštre mjere suzbijanja uglavnom mirnih antivladinih protesta. To je navelo mnoge opozicionare da se naoružaju, a pojedini vojnici Asadovog režima preomijenili su stranu i pridružili se pobunjenicima.

Svjetske sile podržale su mirovni plan koji je predložio izaslanik UN Kofi Anan ali sukobi nisu prestali. UN su poslale više od 200 posmatrača u Siriju da nadgledaju prekid vatre između vlade i naoružanih pobunjenika. Prema procjenama UN, 10.000 osoba ubijeno je u sukobima u Siriji.

 

Ocijeni:

  • Trenutno 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Ljekari bez granica, Sirija

slika slika slika slika slika slika