navigacija Naslovnica Premium

DOKUMENTA MAKEDONSKIH TAJNIH SLUŽBI

5.6.2017 07:39

Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd

Osim u Makedoniji, Stoilković se sastajao i u Crnoj Gori sa političarima i aktivistima koji se protive ulasku te zemlje u NATO. Među njima bio je i Marko Milačić, aktivista za koga makedonska obavještajna služba navodi da je u kontaktu sa ruskim diplomatom koji je radio za vojnu obavještajnu službu u Podgorici

Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd Neredi u Sobranju 27. aprila
Foto: Beta-AP Autor: KRIK

Ruski obavještajci u Makedoniji rade pod kontrolom ruskog špijunskog centra u Beogradu, navodi se u dokumentima makedonskih tajnih službi do kojih su došli novinari OCCRP-ja, Nova TV i KRIK-a. Dokumenti govore o deceniji dugom naporu ruskih špijuna i diplomata da širenjem propagande i svog uticaja u Makedoniji pokušaju da spriječe ulazak ove zemlje u NATO i udalje je od Zapada. Opisan je i trud srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) da u Makedoniji podrži populiste koji su bili na vlasti.

Na priči su radili novinari redakcija OCCRP, NOVA TV, KRIK – Aubrey Belford, Saška Cvetovska, Biljana Sekulovska i Stevan Dojčinović. Objavljena je i u „Gardijanu“.

Makedonija, poput ostalih zemalja Balkana, vidi pridruživanje Evropskoj uniji kao glavni politički cilj, a uz to želi i da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

U aprilu ove godine crnogorski parlament glasao je za ulazak u NATO, Bosna i Hercegovina takođe želi da postane članica, dok je Srbija produbila svoje veze sa ovim vojnim savezom uprkos ogorčenosti mnogih njenih građana zbog NATO bombardovanja 1999. godine.

Pristup Makedonije Evropskoj uniji, međutim, otežan je zbog dubokih razlika između najvećih političkih partija i tenzija sa albanskom manjinom koja čini oko četvrtinu populacije i čiji su raniji zahtjevi za autonomiju zemlju doveli na ivicu građanskog rata. Produbljivanju političke krize u toj zemlji doprinijeli su ruski, ali i srpski napori, piše u dokumentaciji makedonske tajne službe.

U proteklih devet godina, Makedonija „prolazi kroz subverzivnu propagandu i obavještajne aktivnosti realizovane kroz Ambasadu Ruske Federacije“, navodi se u brifingu koji je ove godine pripremljen za Vladimira Atanasovskog, direktora makedonske Uprave za bezbjednost i kontraobavještajnu službu (UBK). Početak ruskih operacija poklapa se sa vremenom kada se Makedonija, u pokušajima da postane članica NATO-a 2008. godine, našla u problemu jer je Grčka stavila veto na njenu kandidaturu zbog spora oko upotrebe imena zemlje.

„Pomoću sredstava i metoda takozvane ‘meke moći’, kao dio strategije Ruske Federacije na Balkanu, cilj je da se zemlja (Makedonija) izoluje od uticaja sa Zapada“, piše u dokumentima u koje su novinari imali uvid.

„Osim toga, ruska spoljna politika je u tijesnoj korelaciji sa energetskom strategijom čiji je cilj kontrola strateških energetskih resursa kroz partnerstvo sa Balkanskim zemljama“, navodi se u dokumentaciji. Krajnji cilj ruske strategije je da postavi Makedoniju „u stanje ekskluzivne zavisnosti od ruske politike“.

Rusija je svoje obavještajne aktivnosti sprovodila iz ambasade u Skoplju preko tri agenta obaveštajne službe SVR i četiri agenta vojne obavještajne agencije GRU. Ovi špijuni su naredbe dobijali iz prijestonica dvije susjedne zemlje – Srbije i Bugarske. „Njihove aktivnosti se koordinišu iz SVR centra u Beogradu i GRU centra u Sofiji“, piše u dokumentima.

Kao učesnici označeni su i lokalni predstavnici ruske novinske agencije TASS i predstavnici „Россотрудничества“ – vladine agencije za humanitarnu pomoć koju je, prema pisanju „Vašington posta“ istraživao FBI zbog obavještajnih aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ruski agenti radili su na regrutaciji bivših i sadašnjih pripadnika makedonske vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi formirali „kritičnu masu vojno obučenih ljudi“. Oni bi, kako piše u dokumentima, „u određenom političkom trenutku ili situaciji bili iskorišćeni za ostvarivanje ruskih interesa“.

Pripadnici vojske i policije, prema dokumentaciji, nisu jedini na koje su ruski agenti usmjerili svoj rad.

Mediji, energetika i kultura

Ruski obavještajci pokušali su da utiču na makedonske medijske kuće, uključujući i one koje su okrenute ka albanskoj manjini. Cilj je bio da ti mediji šire „informacije i dezinformacije“ u znak podrške ruskim političkim ciljevima.

Iako je Makedonija od raspada Jugoslavije partner Zapada, Rusija je u posljednjih nekoliko godina znatno povećala svoj uticaj u zemlji. Tako su, na primer, počasni konzulati osnovani u Bitolju i Ohridu funkcionisali kao „obavještajna baza“, piše u dokumentu.

Rusija je zainteresovana za Makedoniju i zbog svojih evropskih gasovoda.

Izgradnju gasovodne mreže započela je ruska kompanija „Stroitransgaz“ 2015. Dio završen prošle godine koštao je 75 miliona američkih dolara i u velikoj mjeri je pokriven otplatom duga koji je Makedonija imala prema Sovjetskom Savezu – 60 miliona američkih dolara.

Rusija je drastično povećala i svoj uticaj u makedonskoj kulturi forsirajući ideju „pan- slavenskog“ identiteta. Formirano je skoro 30 makedonsko-ruskih „prijateljskih udruženja“ u zemlji, otvoren je ruski kulturni centar u Skoplju i sponzorisana izgradnja pravoslavnih crkava u ruskom stilu širom zemlje, piše u dokumentu UMK-a.

Djeluje da su ruski napori imali efekte.

Tako, makedonska vlada je 2014. odbila da se pridruži zapadnim zemljama i uvede sankcije Rusiji zbog vojnih intervencija u Ukrajini, navodeći da bi to moglo loše da utiče na njenu ekonomiju.

U unutrašnjim odnosima Makedonije, Rusija je podržavala populističku vlast. Kremlj je bio glasan pobornik VMRO-DPMNE, bivše vladajuće partije Nikole Gruevskog koji je sa funkcije premijera otišao nakon krize u 2015. godini. Kriza je započeta otkrićem u javnosti da je u vrijeme Gruevskog prisluškivano desetine hiljada građana Makedonije.

Nakon parlamentarnih izbora u decembru prošle godine, koji su rezultirali time da nijedna stranka nema većinu za formiranje vlade, lider opozicije socijaldemokrata Zoran Zaev formirao je prošle srijede koalicionu vladu sa dvije albanske partije. Prelazni period bio je turbulentan – 27. aprila nacionalistički protestanti upali su u parlament. U tim neredima je povrijeđeno desetine osoba, među kojima i Zaev.

Dokumenta do kojih su došli novinari Nova TV, OCCRP-ja i KRIK-a pokazuju da je srpski obavještajac Goran Živaljević bio prisutan tokom nereda.

Gruevski i desetine značajnih VMRO ličnosti optuženi su zbog zlupotrebe položaja, pranja novca i korupcije. Osim ruske podrške, partija Gruevskog od nedavno je dobila podršku i desničarskih američkih medija i kongresmena koji su javno rekli da njegove protivnike finansira Džordž Soros – koga često blate i Rusija i zapadni nacionalistički desničari.

Rusija je kritikovala makedonske izbore zbog uplitanja SAD-a i Evropske unije, koje su optužili da podržavaju Zaeva, projekat „Velike Albanije“ i rasparčavanje ove balkanske države.

Sastanak između visokog zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Makedonije Nenada Koleva i ruskog ambasadora Olega Šerbaka 7. aprila ove godine, opisan je u posebnom dokumentu. U njemu se navodi kako je ambasador ispričao da je ruski cilj „kreiranje vojno neutralnih zemalja“ na Balkanu među kojima su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija.

Prema podacima iz dokumenata, Šerbak je izrazio nezadovoljstvo jer makedonski zvaničnici nijesu uzvratili Rusiji uprkos njenoj glasnoj podršci protiv „stranog uplitanja“. Nagovijestio je da će se to loše odraziti na ekonomske i diplomatske veze ukoliko makedonski zvaničnici ne počnu da podržavaju politiku Kremlja. Tri makedonska zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, koji nijesu željeli da budu imenovani u tekstu, potvrdili su novinarima da se sastanak dogodio, ali ne i o čemu se na njemu govorilo.

Ruski zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova nijesu odgovorili na pitanja koja su im mejlom uputili novinari KRIK-a, OCCRP-ja i Nove TV.

Premijer Zaev takođe je odbio da komentariše, ali je novinare uputio na svoje izjave iz aprila u kojima je upozoravao na sve jači uticaj Rusije u Makedoniji.

„Vjerujem da će, ako se ne preduzmu nikakve dodatne mjere u pogledu slabog interesa koji EU i SAD imaju u regionu, Ruska Federacija imati više prostora da nameće sopstvene interese“, rekao je tada.

„Brižne komšije“

Navodi iz obavještajnih dokumenata ne odnose se samo na ruski uticaj. Kolekcija sadrži transkripte prisluškivanih telefonskih razgovora i drugih podataka iz istrage koji pokazuju napor srpske BIA-e da podrži populiste u Makedoniji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izbjegavao je da javno zauzima stranu tokom krize u Makedoniji, ali mnogi provladini mediji bili su snažni zagovornici Gruevskog i Rusije. Srbija i Rusija dijele duboke kulturne i vjerske veze i rade zajedno s vremena na vrijeme, iako vlada često koristi netrpeljivost Amerike i Rusije za svoje interese.

Makedonska kontraobavještajna služba je od 2015. pratila operativca BIA-e i savjetnika srpske ambasade u Skoplju Gorana Živaljevića jer je navodno radio na tome da omete evropske integracije Makedonije, piše u dokumentima.

Dokumenti pokazuju da Živaljević daje uputstva Ivanu Stoilkoviću, proruskom makedonskom poslaniku i predsjedniku Demokratske partije Srba u Makedoniji. Operativac BIA-e se često sastajao sa Stoilkovićem „kada se donosi neka bitna odluka u parlamentu ili prije sastanaka u vladi“, piše u dokumentima.

Stoilković je, s druge strane, održavao kontakte sa ruskim diplomatama i dopisnikom agencije TASS u Skoplju, piše u jednom od dokumenata, ali se ne navode detalji tih kontakata. Bio je jedan od brojnih srpskih političara koji su prošle godine putovali u Moskvu da potpišu deklaraciju koja poziva region da zauzme vojno neutralan stav koji bi sprečio sporazum sa NATO-om.

Osim u Makedoniji, Stoilković se sastajao i u Crnoj Gori sa političarima i aktivistima koji se protive ulasku te zemlje u NATO. Među njima bio je i Marko Milačić, aktivista za koga makedonska obavještajna služba navodi da je u kontaktu sa ruskim diplomatom koji je radio za vojnu obavještajnu službu u Podgorici.

Milačić je potvrdio ove sastanke rekavši da oni nijesu bili tajni.

„Sretao sam se sa ruskim diplomatama, ali sam se sretao i sa američkim diplomatama. Ja se zalažem za neutralnost Crne Gore i ovog regiona, tako da je to moja politika i suština cijele priče.“

„To što rade makedonske obavještajne službe dio je šire propagande“, rekao je Milačić misleći na dokumentaciju do koje su novinari došli. „To je očigledno čisto politički motivisano u cilju konsolidovanja jedne političke vlasti u Makedoniji.“

Agenti makedonske UBK pratili su Živaljevića u Skoplju 27. aprila i otkrile da je bio u parlamentu kada su pro-VMRO demonstranti pretukli poslanike. Na fotografiji koju je pribavila UBK i objavila Nova TV Živaljević je u krupnom planu, a iza njega se vidi tuča u parlamentu.

Ovaj događaj unio je tenzije u tradicionalno dobre odnose Srbije i Makedonije.

Makedonija je prošlog mjeseca pozvala srpskog ambasadora na razgovor kako bi objasnio prisustvo srpskog obavještajca u parlamentu, ali ga nije proterala iz zemlje. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se Živaljević ne miješa u unutrašnje odnose u Makedonijii.

„Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno“, rekao je Dačić.

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov se ne slaže sa tim.

„Pokušaću da zatvorim pitanje sa Srbijom bez velikog skandala, ali nije dobar početak sa druge strane. U skupštini je praktično došlo do državnog udara koji je propao. Ne može (vaš predstavnik) biti dio mase koja je ušla u skupštinu, a da tvrdite da se ne miješate u unutrašnje poslove.“, rekao je prošle nedjelje Dimitrov.

Živaljević nije želio da komentariše tvrdnje makedonske obavještajne službe.

Stoilković takođe nije htio da razgovara sa novinarima.

Prema obavještajnim dokumentima, prisluškivani razgovori njih dvojice pokazuju da koordinišu propagandu protiv Zaeva u Srbiji, gdje provladini mediji konstantno objavljuju priče u kojima veličaju Vladimira Putina, a Zapad optužuju da hoće da izazove rat u Makedoniji.

Srpska propaganda

Niz transkripata koji datiraju od 3. marta ove godine pokazuju da su Živaljević i Stoilković koordinisali sastanak Gruevskog i Miroslava Lazanskog, poslanika vladajuće koalicije i novinara. Transkript pokazuje da Stoilković govori Živaljeviću da je „izbrifovao (Lazanskog) o kolumni koju treba da napiše za ‘Politiku’.“

U kolumni koju je objavio u Politici 5. marta Lazanski se stavio na stranu Gruevskog i ponovio pozive VMRO za novim izborima. Te večeri, Živaljević i Stoilković ponovo su razgovarali kako bi proslavili uspjeh.

„Javio se Lazanski maloprije. Kaže tekst prebacuje rekorde čitanosti u Srbiji“, Stoilković je rekao agentu BIA-e.

„Odlično, odlično“, odgovorio mu je Živaljević.

Za makedonsku obavještajnu službu, ovo je bio vrh ledenog brijega. U posebnom dokumentu u koji su novinari KRIK, Nova TV i OCCRP imali uvid nabrojano je više od 50 tekstova koji su ocijenjeni kao „propaganda“ a u kojima je Lazanski hvalio ruski vojnu silu i krivio Zapad za nemire u Makedoniji. Tekstovi su objavljivani u srpskim, ali i makedonskim medijima.

Lazanski je negirao da je radio u ime obavještajnih službi.

„Ja niti sam služba, niti sam portparol službe, ja dole nisam bio kao narodni poslanik – već kao novinar ʼPolitikeʼ i neko ko je radio priloge za televiziju Republike Srpske“, rekao je.

„Moj običaj je da kad dođem u neku stranu zemlju, da se javim našoj ambasadi. Gospodin Živaljević je uredno i legalno akreditovan predstavnik naše BIA-e u Skoplju.“

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (17 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 28

 • CarKralj 1 godinu i 5 mjeseci
  I Rusija je u partnerstvu za mir!
  • 3
  • 0
 • vojo 1 godinu i 5 mjeseci
  Zapad razbije Jugoslaviju,Libiju,Irak,Siriju i vi o tome ne pišete.Da su Rusi nešto htjeli to bi sproveli,baš bi ih Crna Gora i Makedonija spriječile
  ( 1 )
  • 8
  • 1
  Ilirac 6.6.2017 15:41
  Vojo nije Zapad razbio jugoslaviju nego samo pomogao.Raspad Jugoslavije je bio neminovan jer je pod nasiljem nastala.A šta su to trebali Rusi da urade da nas okupiraju kao Krim.?Nisu Rusi toliko glupi da sebe uvlače u još više ratova a znaju da je Balkan opkoljeni NATOM ili drugo pitanje da li bi ti volio Siriju na ovim prostorima.Neki su brzo zaboravili ratove 90-tih
  • 0
  • 0
 • Pavo 1 godinu i 5 mjeseci
  Ono kad ti je propaganda tako maloumna pa ubjedjujes nekog da su Srbi krivi jer ce Albamci da rasparcaju Makedoniju...
  • 7
  • 1