navigacija Naslovnica Premium

ZA BOLJI KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA

13.6.2018 16:11

Veliko interesovanje za konferenciju "Korak bliže gradovima budućnosti"

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić, istakao je da potpisani Memorandum treba da doprinese unaprjeđenju investiciono-poslovnog ambijenta u oblasti elektronskih komunikacija, razvoju digitalnog društva, povećanju konkurentnosti ekonomije i boljem kvalitetu života građana

Veliko interesovanje za konferenciju "Korak bliže gradovima budućnosti"
Foto: Telekom Autor: Promo

„Korak bliže gradovima budućnosti“ naziv je konferencije, koja je danas, u organizaciji Crnogorskog Telekoma okupila veliki broj učesnika. 

Tema konferencije o značaju digitalizacije i primjeni pametnih rješenja za razvoj ekonomije i društva izazvala je veliko interesovanje prisutnih, koji su bili u prilici da se upoznaju sa savremenim svjetskim trendovima u ovoj oblasti.

„Radujemo se što je današnja tema digitalizacija - jedan od najvećih savremenih trendova, koja mijenja naš način komunikacije, rada i življenja“, rekao je Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, koji je izrazio zadovoljstvo što Telekom predvodi ovako važan proces u Crnoj Gori, budući da su digitalizovana društva razvijenija i uspješnija od drugih. „Na ovaj način, još jednom pokazujemo da držimo korak sa najaktulenijim zbivanjima u svijetu. Digitalizacija označava početak modernog poslovanja i organizovanja, a informacione tehnologije i poboljšanje digitalne pismenosti čine život jednostavnijim i kvalitetnijim.“ 

konferecnisja telekom

On je podsjetio da je početkom godine Crnogorski Telekom potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru sa Ministarstvom ekonomije, koji daje sistemsku podršku društvu da najbolje iskoristi prednosti koje donose tehnološke promjene.  

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić, istakao je da potpisani Memorandum treba da doprinese unaprjeđenju investiciono-poslovnog ambijenta u oblasti elektronskih komunikacija, razvoju digitalnog društva, povećanju konkurentnosti ekonomije i boljem kvalitetu života građana.

konferecnisja telekom

„Svijest o potrebi održivosti usmjerava moderne gradove prema optimizaciji svojih funkcija kroz upotrebu novih tehnologija. Tranzicija ka pametnim, održivim gradovima zahtijeva kolektivnu namjeru, saradnju i povjerenje između građana, države i ICT sektora. Da bi grad postao „pametan“ nijesu dovoljni uređaji, softveri i algoritmi - potrebna je i naša spremnost da prihvatamo promjene i jedinstvena vizija koju zajedno treba da pretočimo u stvarnost. U središtu cjelokupne vizije pametnog grada mora biti čovjek, građanin, sa svakodnevnim problemima, potrebama i mogućnostima”, kazao je Srzentić.

Na konferenciji su predstavljena neka od pametnih rješenja u Crnoj Gori, kao što su: pametni parking, pametno navodnjavanje koji su implementirani na području Podgorice, zatim monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke u Herceg Novom, o čemu su govorili Vuk Vukašinović i Radovan Vukotić iz Crnogorskog Telekoma. Takođe, predstavljena su i rješenja za e- ticketing, kao i bike - sharing, javno iznajmljivanje bicikala, prepoznatljiv i vrlo popular sistem u svijetu, koji bi uskoro trebalo da bude dostupan i u Crnoj Gori. 

Takođe, bilo je riječi i o razvojnim konceptima i rješenjima kada su u pitanju pametna rasvjeta (smart lighting) i mreža punionica za električne automobile koju Crnogorski Telekom razvija u saradnji sa Dojče Telekom Grupom. Ova napredna rješenja predstavili stručnjaci iz Hrvatske, Dino Novosel i Njemačke, Andreas Bentz.

konferecnisja telekom

Govorili su o tome koliko je važna pametna rasvjeta, kako je implentirati, što znači za turistički atraktivnu destinaciju kakva je Crna Gora e-mobilnost, odnosno razvoj platforme za punionice za električne automobile,  koja su rješenja za mrežu punionica i kolika je to šansa za gradove i vlasnike parking prostora.  

Učesnici u diskusiji istakli su da su pametna rješenja velika šansa za razvoj gradova, da savremene tehnologije omogućavaju da stvari obavljamo brže, bolje i efikasnije, i građanima na taj način olakšavaju svakodnevicu. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.