SD neće podržati inicijativu DF-a za razrješenje Đukanovića

U DF-u tvrde da Đukanovića treba razriješiti funkcije predsjednika zbog kršenja Ustava i nedostojnosti za vršenje funkcije
6308 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2019. 19:37h

Drugi put od sticanja nezavisnosti, Ustavni sud Crne Gore mogao bi da odlučuje o inicijativi da li njen predsjednik obavlja dužnost po Ustavu.

Prvi put sud se izjašnjavao o tome da li Filip Vujanović ima pravo na treći mandat. Ovog puta predmet odluke mogao bi biti aktuelni predsjednik Milo Đukanović.

U Demokratskom frontu (DF) tvrde da ga treba razriješiti zbog kršenja Ustava i nedostojnosti za vršenje funkcije.

Ali, da bi Đukanović bio razriješen potreban je i glas 41 poslanika. Dva nedostajuća, u DF-u očekivali su od predsjednikovih koalicionih partnera.

„Dovoljno je da Ivan Brajović, odnosno njegova dva poslanika glasaju zajedno sa 39 opoziciona poslanika, i da stvar bude dovedena do kraja", kazao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić

Na te glasove u Frontu će, ipak, morati da zaborave.

“Socijaldemokrate su ozbiljan i odgovoran politički subjekt, koji o svim pitanjima iz politčkog života Crne Gore imaju jasne stavove. Ustavom je propisana procedura koji pominju predstavnici DF, i ako smo dobro shvatili iz medija oni će tu inicijativu uputiti svojim opozicionim partnerima. Socijaldemokrate će se o ovoj inicijativi izjasniti onog trenutka kada bude formalizovana. Ali, sagledavajući iz medija obrazloženje ove inicijative, ona nema podršku Socijaldemokrata”, ističe Marija Blagojević iz Socijaldemokrata.

Da bi inicijativa uopšte došla do Ustavnog suda na odlučivanje, neophodno je 25 potpisa poslanika. U slučaju pozitivnog odgovora, skupština je dužna da je automatski stavi na dnevni red prvog narednog zasijedanja.

Za razrješenje Đukanovića u toj varijanti bila bi potrebna prosta većina, a već sada je jasno da je nema.

U međuvremenu, SDP je danas Skupštini predao inicijativu za održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o aferi "Koverat". Potpis na taj dokument stavilo je 28 poslanika opozicije, a zahtjev je da ona bude održana 21. februra.

Glavni zaključci koji su predloženi parlamentu na usvajanje su snažno insistiranje na tome da državni organi daju odgovore šta su uradili u slučaju "Koverat", i da institucije pokažu da je zakon u Crnoj Gori jednak za sve.

Ipak, za dnevni red moraju glasati poslanici DPS, koji još ne žele da se izjasne na tu temu.

Bonus video: