navigacija Naslovnica Premium

KO JE ODGOVORAN?

7.12.2017 21:39

Berkuljan: Nedostaje čitav jedan muzej u muzeju

Gosti u studiju bili su: Aleksandar Berkuljan, tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja, Pavle Pejović, bivši direktor Narodnog muzeja, Petar Ćuković bivši direktor Narodnog muzeja, Milica Martić, Direktorat za kulturnu baštinu.

Berkuljan: Nedostaje čitav jedan muzej u muzeju Detalj iz studija
Vijesti online
Foto: screenshot (TV Vijesti) Autor: Vijesti online

Tok emisije:

21:37 Pejović ponavlja da ne zna jesu li eksponati nestajali tokom njegovog mandata jer nije imao nijednu prijavu. 

21:37 Martić navodi da će nastojati da riješe ovu situaciju. 

21:33 Berkuljan navodi da nedostaje "čitav jedan muzej u muzeju". Dodaje da ima spisak predmeta koji nijesu pronađeni. 

21:30 I Pejović navodi šta je iz institucija vraćeno muzeju, a šta nije. 

21:30 Ćuković navosi da je dao nalog da se djela Umjetničkog muzeja vrate u muzej. "Koliko se sjećam, većina je vrćena", dodaje Ćuković.

21:28  Martić navodi da se ne može interpretirati muzejska djelatnost. 

21:24 Ćuković navodi da su za njegovog mandata ukradene dvije slike. "Slike su preko Berkovića prenesene u Dubrovnik, rečeno mi je i ko je ukrao, što sam saopštio policiji, policija zna ta imena, ali pretpostavljam da nema dokaza. Znam da te slike moraju da se vrate, i kao dokaz u knjizi koja je 2005. objavljena u Zagrebu, dokumentovane su te slike. Dva puta sam bio u prilici da to saopštim hrvatskim ljudima", ispričao je Ćuković. 

21:23 Gosti ne znaju šta je sa maršalskom palicom. 

21:20 Berkuljan navodi da je jedna od najglupljih stvari što je učestvovao u informatizaciji muzeja. "Ušao sam u trenutku kada je sve zaštekalo, kada ništa nije radilo. "

21:13 Ćuković navodi da je imao idealan model pred sobom, ali  da kad je došao u muzej vidio je "da smo daleko od toga".

21:08 Martić navodi da je muzej nadležan za poslove iz svoje djelatnosti, a Ministarstvo daje rokove. "Konstatovali smo da jedan sistem ne obavlja svoje poslove kako treba, to smo iskoristili za izvještaj i donijeli mjere i obezbijedili podršku međunarodne zajednice. Nakon donošenja novih popisa, nadali smo se da ćemo pomoći profesionalcima da rade posao. Vi u jednoj velikoj instituciji imate nešto što nije sinhronizovano." 

21:06 Berkuljan navodi da sve revizije koje su do sad bile pokrenute ništa nijesu napravile. 

21:03  Pejović navodi da po preuzimanju dužnosti nije bio upućen u brojno stanje kulturnih dobara u muzeju.

21:00 Ćuković navodi da nema razloga da sumnja u čovjeka koji vodi dokumentaciju, niti u kustose.

Načisto 7. decembar Ćuković

"Dao sam nalog da se vodi elektronska dokumentacija, dobili smo opremu, kustosi su dobili radne stanice... Ljudi su obučeni", dodaje Ćuković, koji je mandat završio 2007, a taj projekat nije zaživio.

20:56   Voditelj emisije pominje grb o kojem u muzeju nije postojala evidencija, koji je prodat, a da uprava to nije ni znala.

"Za mog mandata nijesam imao nijednu prijavu kustosa. Znam za ovaj podatak", navodi Pejović, "Imali smo samo jednu ekscesu situaciju u Biljardi."

20:49  Martić navodi da je najveći problem nastao u protoku informacija. "Zatečeni su brojni nedostaci, naaročito kada je u pitanju način vođenja muzejske dokumentacije. Dokumentacija mora da bude provjerljiva", dodaje Martić.

Načisto 7. decembar Martić

20:47 Berkuljan navodi da svaki muzej u svijetu zna koliko ima predmeta. "Mi živimo u nadrealnom stanju, sve što se dešava je teška žabokrečina", dodaje Berkuljan.

20:43  Martić navodi da se zaštita kulturnih dobara sporvodila u skladu sa zakonom. Na pitanje voditelja emisije koje su to institucije gdje nedostaje 6.000 kulturnih dobara, Martić odgovara da stručni timovi nijesu mogli doći do podataka, te da je uprava bila dužna da to ispita. 

"Objavljeno je  našim izvještajima da je stanje problematično", dodaje Martić.

20:38 Martić kaže da su imali institucionalni okvir koji je država kreirala. 

"Objekti Narodnog muzeja su brojni, radi se o kompleksnoj ustanovi, to su poslovi koje je trebalo voditi uporedo, ali je prioritet dokumentacija", navodi Martić, "Činjenica je da je iz domena Ministarstva kulture urađeno sabiranje podataka o stanju, to je podrazumijevalo proces na teritoriji cijele države." 

20:36 Ćuković navodi da je prvo i osnovno da imate objekte gdje će biti predmeti, pa pravna dokumentacija. "O svemu morate da vodite računa, svako od nas bira strategiju. Kada ja dolazim, nema grijanja u muzeju, decenijama nema grijanja u muzeju ...", dodaje Ćuković. 

20:34 Ćuković da je u pitanju "lanac dubokog propadanja muzeja".

"U moje vrijeme, kada sam rekao tada Đukanoviću 'Možete poslati koga hoćete u muzej, ako ne date pare, ništa'", dodaje Ćuković.

20:33 Prikazuju se slike katastrofalnog stanja iz muzeja, Biljarde... "Mislim da je ovo bila sramota prikazivati. Ja sam to doveo u red", komentariše Pejović.

20:28  Pejović dematuje priču svojih nasljednika da se po prvi put pokreće revizija u muzeju. U studiju pokazuje izvještaj komisije.

Načisto 7. decembar Pejović

"Znam da smo imali problem, morali smo komisijski da obijamo sef, nijesmo znali šta je u njemu. Zatekao sam stanje u koje je trebalo ulaziti sa gas maskom...", navodi Pejović, "Ja sam htio da sredim to što se moglo, da ne ode sve u dim..."

20:24  Martić navodi da što se tiče nadležnosti, Ministarstvo kulture pokrenulo pitanje revalorizacije. "Baratali smo sa podacima koji nijesu bili relevanti. Dobijali smo podatke o broju, ali se nijesu slagali sa stanjem u muzeju", navodi ona.

Podaci o revalorizaciji su od 2014. bili javni, dodaje Martić. "2014. smo kontatovali određene probleme, i ostalo je da Uprava završi taj posao. Oni su morali sve da provjere, i zaključak je bio da upravo zbog određenih problema, da određeni predmeti nijesu bili u potpunosti evidentirani", navodi Martić.

20:21 Berkuljan kaže da se ne zna broj predmeta u Istorijskom muzeju. "Taj muzej je nastao kao kompozit, u njegov sastav ulazi i Poštanski muzej, dosta predmeta je otuđeno i prije registra kulturnih dobara. Danas bi trebalo bi da ima oko 14.000 predmeta", dodaje Berkuljan. 

20:18 Berkuljan navodi podatke o broju kulturnih dobara iz muzeja. 

Načisto 7. decembar Berkuljan

20:15 Berkuljan navodi da nije odmah potegao ovo pitanje. "Dobio sam podatak od koleginice, i počeo da provjeravam stvari. Kad sam došao do konkretnog rezultata, ispostavilo se da najveći broj kulturnih dobara nikada nijesu inventarisani", kazao je on.

21:14 Pejović navodi da svako nosi svoju odgovornost. 

21:13  Ćuković navodi da je odsustvo Vjere Borozan lična stvar izbora. 

20:10  Berkuljan je naveo da svaku njegovu aktivnost u Narodnom muzeju prate dokumenti. Navodi da je Borozan kazala da je ocijenila da su njegove aktivnosti u muzeju problem, te da je imao dva neformalna razgovora sa njom.

"Nije bilo nikakvog ličnog motiva. Ja sam ovo saznao u avgustu ove godine, do tada nijesam znao da se nešto slično desilo", kazao je Berkulja.

20:07 Učešće u raspravi bilo je ponuđeno i novoj upravi Narodnog muzeja, ali se u studiju niko nije pojavio. U emisiji je pročitan odgovor aktuelne direktorice Vjere Borozan.

Kako smo došli u situaciju da u Narodnom muzeju ne znaju gdje se nalazi skoro tri hiljade predmeta? Ko je odgovoran za stanje koje i nova uprava naziva alarmantnim? Kakav je odnos države prema nacionalnom blagu?

Gosti Petra Komnenića su: Aleksandar Berkuljan, tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja, Pavle Pejović, bivši direktor Narodnog muzeja, Petar Ćuković bivši direktor Narodnog muzeja, Milica Martić, Direktorat za kulturnu baštinu.

"Načisto" gledajte četvrtakom od 20 sati na televiziji Vijesti.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 30

 • RegulaR 10 mjeseci i 2 nedjelje
  Svaka institucija, ustanova, preduzeće, dužna je da jedanput godišnje vrši popis, inventar, sredtava - osnovnih obrtnih pa do sitnog inventara. Rukovodioci i odgovorne osobe, koje decenijama nisu vršile popis muzejskih eksponata i alarmirale policiju i nadležno ministarstvo krivi su svi od reda.
  • 10
  • 0
 • Momo11 10 mjeseci i 2 nedjelje
  Očigledno da su nestali predmeti nestajali i završili u rukama moćnika, zato što se uplilo crveno svijetlo kada se dostigla nevjerovatna brojka,ovo je za ruliku vjerovali ili ne.
  • 10
  • 0
 • Tesla1 10 mjeseci i 2 nedjelje
  Svakati cast Berkulja i da ima pravde i ljudskosti Markovic je treba pod hitno da te nagradi jer si otkrio najvecu pljacku za ovih 27 god dpsovskog bitisanja na politickoj sceni i oce Pavle pejovic I cukovic silom nasramotu da se pravdaju i ova marticka snjima bre u zatvor neka pricaju dje su stvari nestale .
  ( 1 )
  • 8
  • 0
  Kulturni 7.12.2017 22:48
  Ovi iz ministarstva kulture nisu ništa manje krivi, ako ne i više od ovih iz muzeja. Neradnici, neodgovorni. Sad se kao čude nešto.
  • 6
  • 0