navigacija Naslovnica Premium

REFLEKTOR NA TV VIJESTI

7.11.2017 21:14

Čizmović: U biračkom spisku ima 531.639 birača; Danilović: Najbolja je terenska provjera

Gosti u studiju: Zora Čizmović - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Goran Danilović - ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja i poslanik Ujedinjene Crne Gore i Velizar Kaluđerović, Demokratska Crna Gora

Čizmović: U biračkom spisku ima 531.639 birača; Danilović: Najbolja je terenska provjera
TV Vijesti
Foto: screenshot (TV Vijesti) Autor: TV Vijesti

Tok emisije:

21:13 - Danilović je istakao da je najbolja provjera biračkog spiska terenska provjera.

21:11 -  Kaluđerović je rekao da MUP provjeri stanje na terenu utvrdio bi da u Petnjici od 6.200 upisanih birača veliki broj tamo ne živi.

"Zahvaljujući vlasti oni su napustili i tražili drugo mjesto za egzistenciju, ali im zakon omogućava da glasaju. Što se Demokrata tiče dobrodošli su i srećno im bilo samo da ne dolaze pod pritiskom"

21:06 - Čizmović je kazala da je u Tuzima upisano 11.599 birača, a da je broj novoupisanih 278.

REFLEKTOR

"U Petnjici imamo 6.240 upisanih u biračkom spisku, a novoupisanih je 116. 

20:54 -  Danilović je kazao da prema njegovim procjenama u biračkom spisku ima 30.000 do 40.000 fantom birača.

"Tvrdim da problem postoji u zakonima koji su omogućili da neko bude fantomski birač. Ti ljudi imaju sumnjivo pravo, ali im je zakon omogućio da budu u biračkom spisku uz zloupotrebe".

20:45 - Čizmović je kazala da na današnji dan u biračkom spisku ima 531.639 birača.

"Izbrisano je 21.209 birača od januara 2015. godine. Mislimo da imamo dobar birački spisak, imamo malih problema sa registorom umrlih, i sa promjenom adrese stanovanja", rekla je Čizmović.

20:42 - Kaluđerović je rekao da je u martu 2011. popisom utvrđeno 474.000 punoljetnih građana Crne Gore, a da je stanje u biračkom spisku bilo 506.000.

REFLEKTOR

20:37 - Kaluđerović je istakao da je prioritetna preporuka OEBS-a zahtjev da se pristupi sveobuhatnoj promjeni sistema, mnogo prije izbora.

"Da postoji istinska želje parlamentarne većine za reformom izbornog zakonodavstva onda bi ona prihvatila da zajedno sa predsjedničkim imamo i parlamentarne izbore", rekao je Kaluđerović.

20:30  - Danilović je rekao da je netačno da je biračima dostupan birački spisak.

20:25 - Čizmović je navela da je birački spisak dostupan biračima, i ako su neki podaci netačni oni imaju pravo da podnesu zahtjev da se ispravi, ili ako nije unesen u birački spisak da traži da se upiše.

Dodala je da uvid u spisak ima i Državna izborna komisija, Upravna inspekcija, parlamentarne stranke, podnosioci izbornih lica, NVO...

20:20 - "Demokrate se zalažu da se norme o zaštiti podataka impelemitaju. Forsiranje te problematike, umjesto da se konačno dođe do tačnog i ažurnog biračkog spiska mislim da je izuzetno značajno. Pokušava da se zamagli problematika sa stanjem biračkog spiska", rekao je Kaluđerović.

20:17 - Čizmović je navela da presuda Upravnog suda pominje kršenje ljudskih prava

"Ministar je bio upozoren, ne samo od mene. Upravni sud je donio presudu i mislim da je problem u njemu, a ne u zakonima i ljudima koje je tamo zatekao".

REFLEKTOR

20:11 - Danilović je rekao da ne može Čizmović da saopšti da je počinio najveće kršenje ljudskih prava u novijoj istoriji. 

"Radio sam svoj posao, mislim da sam ga radio dobro u datim uslovima".

20:07 - Či­zmo­vić je optužila Danilovića da je u vri­je­me dok je bio na če­lu MUP-a po­či­nio naj­ve­će kr­še­nje ljud­skih pra­va u no­vi­joj isto­ri­ji i u Evrop­skoj uni­ji.

Jedna od preporuka OEBS-a, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, je da bi trebalo razmotriti samo formalan pristup političkih partija biračkom spisku. Ovu preporuku u MUP-u vide kao "spas" i predlažu da se iz Zakona o biračkom spisku briše član kojim se omogućava političkim partijama da imaju uvid u sve promjene u biračkom spisku, kao i obrazloženja tih promjena.  

Kome su sve danas dostupni podaci iz biračkog spiska? Da li  na­ja­ve po­sla­ni­ka De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta o iz­mje­na­ma Za­ko­na o bi­rač­kom spi­sku pred­sta­vlja­ju po­ku­šaj da se pre­po­ru­ke OEBS-a zlo­u­po­tri­je­be i po­gre­šno pro­tu­ma­če u ci­lju one­mo­gu­ća­va­nja kon­tro­le bi­rač­kog spi­ska, kako to tvrde u opoziciji i dijelu nevladinog sektora, ili predstavljaju sprječavanje kršenja zakona, kako to ističu predstavnici vlasti? Imamo li dvije sedmice uoči održavanja lokalnih izbora u Mojkovcu, Cetinju, Petnjici i Tuzima čist i pouzdan birački spisak?

Ovo su neka od pitanja koja će otvoriti  Reflektor. 

Gosti u studiju:

 • Zora Čizmović - Ministarstvo unutrašnjih poslova
 • Goran Danilović - ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja i poslanik Ujedinjene Crne Gore
 • Velizar Kaluđerović, Demokratska Crna Gora

Iako je poslanik DPS-a Željko Aprcović potvrdio učešće u emisiji zbog, kako je naveo, zdravstvenih razloga nije došao.

Uključite se, pitanja i sugestije šaljite na zvaničnu stranu Reflektor - TV Vijesti.

Ne propustite Reflektor, u utorak od 20h na Televiziji Vijesti.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • Stari_Svat 11 mjeseci i 2 nedjelje
  Kaluđerovic...cccc...jedan preletač..jedan od "vječitih" opozicionara...onih koji nikad nista nisi umjeli da kažu niti animiraju ikoga..a la Gosovoć..preletačevići...A Vijesti...samo naprijed...😊
  • 4
  • 0
 • ДушанСилни 11 mjeseci i 2 nedjelje
  U svaku emisiju neko od demokrata😂a najača opoziciona DF nema predstavnika? Ovako je i pozitivna forsirana na Vijesti😳
  • 8
  • 2
 • Bumbar12 11 mjeseci i 2 nedjelje
  najačoj opozicionoj partiji ni minut tj df,a ove kombi partije se ne skidaju sa tv
  • 2
  • 1