Begić u Načisto: Dva novoregistrovana nemaju povezanost sa dosadašnjim slučajevima zaraze

Gosti u studiju su Mina Brajović, šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori i Senad Begić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje
48404 pregleda 54 komentar(a)
Begić, Foto: Boris Pejović
Begić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.03.2020. 22:07h

Dva nova registrovana slučaja koronavirusa, o kojima je Institut za javno zdravlje obnavijestio javnost, nemaju povezanost, odnosno nemaju povezanost sa ranije potvrđenim slučajevima COVID-19.

Gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti epidemiolog u Institutu za javno zdravlje, Senad Begić pojasnio je da su te dvije osobe boravile u inostranstvu.

Insitut za javno zdravlje saopštio je večeras da su otkrili još tri, ukupno pet danas, što čini 13 slučajeva koronavirusa otkrivenih u Crnoj Gori.

Begić je odgovorio i da postoje rezervni timovi ljekara, kao i da Crna Gora ima sedam puta više epidemiologa nego 2009. godine kada je bila pandemija svinjskog gripa.

"U slučaju da ne bude pridržavanja adekvatnih mjera doći čemo u situaciju da ovaj broj bude nedovoljan"

Begić je ponovio da se virus prenosi kapljičnim putem i preko kontaminitanih površina i zato je bitno da se redovno peru ruke.

U emisiji "Načisto" saznajte kako se Crna Gora nosi sa globalnom opasnošću. Gosti odgovaraju i na pitanje da li smo spremni dočekali prve slučajeve? Koja je strategija u borbi sa pandemijom? Kakva je procjena rizika i ima li naznaka kada bi se život mogao normalizovati?

Gosti u studiju su Mina Brajović, šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori i Senad Begić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje.

Bonus video: