Sindikat Željezare: Veliki problem nedostatak radne snage

„Postoje radnici koji oko dvije godine nijesu koristili odmor, jer nemamo druge zaposlene koji ih mogu zamijeniti, pa je opterećenje radnika veliko, izloženi su premoru, a usljed toga može doći i do povreda“, napominje Rabrenović.
659 pregleda 0 komentar(a)
Tosčelik, Foto: Ivan Petrušić, Ivan Petrušić
Tosčelik, Foto: Ivan Petrušić, Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.04.2020. 10:33h

O uticaju koronavirusa na radnike u nikšićoj željezari Toščelik, za Boje jutra je govorio Željko Rabrenović, predsjednik sindikata željezare.

„U željezari odavno imamo problema sa nedostatskom radne snage, pa je trenutna situacija još više otežala uslove“, kazao je Rabrenović, dodajući da proizvodnja za sada teče normalno i da se rad odvija u tri smjene.

On ističe da su uslovi sada posebo teški, jer u jednom radnom pogonu nedostaje oko 15ak radnika, a da u drugim pogonima nedostaje još toliko, jer neki zaposleni koriste plaćeno odsustvo.

„Postoje radnici koji oko dvije godine nijesu koristili odmor, jer nemamo druge zaposlene koji ih mogu zamijeniti, pa je opterećenje radnika veliko, izloženi su premoru, a usljed toga može doći i do povreda“, napominje Rabrenović.

Kako kaže, radnici su prošle godine izašli u susret poslodavcu i pristali na smanjenje zarada usljed problema u industriji, a zarade su u ovoj godini vraćene na raniji iznos, međutim, napominje da radnici o obećanom povećanju zarada od aprila još uvijek nemaju zvaničnu informaciju.

„Razgovaramo sa menadžmentom kompanije, ali ni oni ne znaju da nam kažu da li će biti obećanog povećanja zarada od aprila“, kaže on i napominje da radnici rade za platu ispod prosjeka, koja u proizvodnji iznosi između 400 i 450 eura.

Rabrenović ističe da je, usljed novih okolnosti, u željezari izvršena preraspodjela radnog vremena, iako proizvodnja teče normalno i potražnje ima, a to će se, kako kaže, neminovno odraziti na zarade zaposlenih.

„Obratili smo se inspekciji rada, međutim, oni su ignorisali naše zahtjeve i u odgovoru gotovo prepisali odluku poslodavca, zbog čega ćemo mi uputiti i žalbu Ministarstvu rada“, saopštava Rabrenović.

Kako ja kazao, zaposleni imaju zaštitnu opremu koju su i ranije koristili, a kako priroda posla ne omogućava da se uvijek drži propisana distanca, postoji strah od zaraze kod radnika, iako nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom u kolektivu.

„Svim poslodavcima u Crnoj Gori se nude različite subvencije za primanje novih radnika i evo prilike da se zaposle mladi radnici i da se utiče na probleme koje imamo sa nedostatkom radne snage“, saopštava Rabrenović i zaključuje da će radnici sačekati još neko vrijeme i vidjeti da li će se ispuniti pređašnje obećanje o povećanju plata, pa će naknadno postupati spram toga.

Bonus video: