Ranko Jovović: Oporavak za ugostitelje neće biti ni brz ni lak, svaka mjera pomoći je dobra i važna

Kako je istakao Jovović, oporavak neće biti ni lak ni brz, zbog čega je dobra i važna svaka mjera koja ima za cilj prevazilaženje trenutne situacije.
2094 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Jovović, Foto: AP
Ranko Jovović, Foto: AP

U drugoj polovini maja planirano je otvaranje kafića, restorana i uslužnih djelatnosti, uz poštovanje epidemioloških pravila i procedura. Premijer Duško Marković je na sastanku sa hotelijerima i predstavnicima turističke privrede najavio podršku turističkom sektoru od oko pet miliona eura.

Kako to komentarišu u Privrednoj komori, kakvoj sezoni se oni nadaju, na koji način će isplaćivati plate zaposlenima, te šta će ove godine biti sa sezoncima za Boje jutra je govorio Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

„Raduje nas izjava premijera o početku rada ugostiteljskih objekata u drugoj polovini maja“, saopštio je Jovović.

Kako je kazao, prema posljednim informacijama, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje su u završnoj fazi izrade pripremnih uputstava za ugostiteljske objekte.

„Za sada imamo samo djelimične informacije o obavezama ugostitelja kojih će morati da se pridržavaju kada počnu sa radom, ali ih očekujemo u narednim danima, kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena da se pripreme“, rekao je Jovović.

On napominje da će epidemija imati značajan i dugoročan uticaj na sve oblasti, a posebno na turizam i ugostiteljstvo, ali i da će treći paket Vladinih mjera pomoći privredi biti prezentovan naredne sedmice.

„Neminovno je da će sezona biti znatno slabija od prošlogodišnje, pa samim tim i potreba za sezonskim radnicima, a nadam se da će ove godine to biti prilika da radnici iz Crne Gore budu najzastupljeniji na našem primorju“, kazao je Jovović i dodao da će kreditna linija Investiciono-razvojnog fonda biti od velikog značaja za izmirivanje obaveza prema zaposlenima u trenutnim okolnostima.

Kako je istakao, oporavak neće biti ni lak ni brz, zbog čega je dobra i važna svaka mjera koja ima za cilj prevazilaženje trenutne situacije.

„Trenutno je jako neizvjesna situcija u pogledu obima i trajanja posljedica epidemije , zbog čega smo predložene mjere podijelili u grupu kratkoročnih i dugoročnih “, saopštio je Jovović i dodao da će finansijske institucije imati veliku ulogu u ostvarivanju svih mjera.

Bonus video: