Krivokapić: Medicinski radnici uvijek rade posvećeno i predano, povećanje zarada je bilo očekivano i neophodno

Kako je kazala Krivokapić, aplauzi zahvalnosti zdravstvenim radnicima su je u početku obradovali, ali su ubrzo na red došla važnija pitanja o položaju zdravstvenih radnika.
767 pregleda 0 komentar(a)
dr Ljiljana Krivokapić za Boje jutra, Foto: Zoran Đurić
dr Ljiljana Krivokapić za Boje jutra, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.05.2020. 10:38h

Gdje su ljekari u odnosu na poslanike i javne funkcionere čiji imovinski kartoni pokazuju da ne dijele finansijsku sudbinu većine u Crnoj Gori, ali i o položaju medicinskih radnika u periodu borbe protiv koronavirusa, u Bojama jutra je govorila doktorica Ljiljana Krivokapić, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore.

„Mi smo i očekivali povećanje zarada, odnosno nagradu za sav uloženi trud i rad, naročito u posljednje vrijeme“, kazala je Krivokapić objašnjavajući da će ljekar specijalista ovim povećanjem dobiti oko 110e povećanja, a medicinska sestra, u zavisnosti od nivoa obrazovanja, između 50 i 80 eura.

„Ja sam očekivala da će doći do povećanja zarade i prosvjetnim radnicima, naročito onima koji su bili uključeni u proces kreiranja online nastave, koji su iznijeli maksimalno dobro“, dodaje Krivokapić i ističe da očekuje da će se ta greška ispraviti.

Kako dodaje, aplauzi zahvalnosti zdravstvenim radnicima su je u početku obradovali, ali su ubrzo na red došla važnija pitanja o položaju zdravstvenih radnika.

„Radimo odgovorno kao i uvijek, predano i stručno, a trenutna situacija je samo više nego obično skrenula pažnju na to“, kazala je Krivokapić.

Komentarišući nedavnu vijest o iznosu mjesečne zarade Verice Maraš, direktorice crnogorskih Plantaža, Krivokapić je istakla da taj mjesečni iznos predstavlja iznos koji medicinski radnik stekne za godinu ili godinu i po dana svoga rada.

„Medicinska sestra koja vas hrani, brine o vama i pruža vam njegu, ima mjesečnu platu od 380 eura i to sa povećanjem, postavlja se pitanje opravdanosti tolikog iznosa zarade direktora državnog preduzeća“, navela je ona.

Kako objašnjava, Zakon o zaradama u javnom sektoru ne prepoznaje sve kategorije zaposlenih u oblasti medicine, zbog čega je važno fokusirati se na Granski kolektivni ugovor i na koeficijente zarada.

„Mi imamo značajno manje zarade od poslanika i javnih funkcionera, a tek sada su svi počeli da brinu o medicinskim radnicima, očekujemo da će država u narednom periodu drugačije misliti na zdravstvene radnike“, ističe Krivokapić.

Ona dodaje da je sada bitno slušati savjete i preporuke onih ljudi koji znaju, kao i da su zdravstveni radnici dokazali da možemo i moramo da vjerujemo u zdravstveni sistem.

Bonus video: