"Dan nakon COVID19“: Kako se vratiti u normalu?

Kako ćemo živjeti nakon koronavirusa, da li ćemo ponovo uživati dostignute slobode, kada bi se mogle otvoriti granice - neka su od pitanja o kojima se govorilo na onlajn konferenciji u organizaciji NVO Građanska alijansa, a koja je direktno prenošena preko portala Vijesti
3287 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici konferencije, Foto: Screenshot
Učesnici konferencije, Foto: Screenshot
Ažurirano: 05.05.2020. 19:58h

Tokom epidemije koronavirusa, praktično cijela planeta bila je u nekoj vrsti karantina, a ljudima su više ili manje bila ograničene razna prava, od slobode kretanja do javnog iznošenja mišljenja. Crna Gora je tu, po mišljenju učesnika konferencije "Dan nakon COVIDA 19", dobro balansirala.

"Mi smo neke slobode moram da kažem izdigli i fetišizovali. Sloboda vjeroispovijesti, jedna sjajna stvar, veoma mi je drago, ali ako stavim na isti plan slobodu vjeroispovijesti sa pravom na preživljavanje od opasnosti, onda bih uvijek rekao da nijesu sve slobode vrijedne pažnje na isti način", rekao je stručnjak za psihologiju i komunikacije Radoje Cerović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da pretpostavlja da se Crna Gora rukovodila brojem država koje su tim nekim restriktivnim mjerama, vjerovatno nadomještavali neke nedostatke i u zdravstvenom sistemu, i negdje probale da traže taj balans.

U Americi nije bilo ograničenja slobode kretanja. U suštini, država je građanima samo preporučila kako da se ponašaju.

"Ovdje se sve preporučuje. Policija ne hapsi, ne stavlja ljude u zatvor zbog toga što to rade. Sloboda mišljenja i izražavanja nije ograničena. Vi možete da kritikujete, da izražavate svoje mišljenje, da postujete bilo šta na fejsbuku ili bilo kojoj društvenoj mreži, i niko vas neće zbog toga uhapsiti ili kritikovati da širite paniku...", rekao je profesor na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević.

On kaže da se tokom ove pandemije moglo primjetiti da se sa oduševljenjem gleda na autoritarne mjere određenih država, i na ograničenje određenih sloboda, a sve u svrhu zaštite života, a da se malo obratila pažnja da su neke demokratske zemlje, poput Njemačke, Finske, Novog Zelanda, uspjele da suzbiju epidemiju, a da istovremeno ne ugroze neka osnovna ljudska prava.

"Da će i dalje nakon ovoga, postojati jedna sklonost, autoritarnih režima, da preuzimaju mjere koje bi ograničavale ljudsku slobodu u ime zaštite naših života. Ali pitanje koje se ovdje postavlja u jendom drastičnom obliku, da li život bez slobode vrijedi"

Cerović kaže da ako je nešto dobro izašlo iz ove pandemije, onda je to činjenica da se kompletno društvo ujedinilo oko zajedničkog neprijatelja, ostavilo svoje podjele sa strane, i oslabilo ultra desničarske snage.

Ono što sa nestrpljenjem očekuju građani svih država jeste otvaranje granica, jer taj čin znači tek potpunu slobodu a Garčević vjeruje da će se to brzo desiti.

Konferencija na temu "Dan nakon COVID19“ organizovala je nevladina organizacija "Građanska alijansa" u saradnji sa BTD-om i Ambasadom Norveške, a emitovana je uživo na Portalu i Facebook stanici Vijesti.

Bonus video: