Boje jutra: Da li će korona ubrzati zamjenu radnika robotima?

Koliko su realne procjene da će roboti uskoro zamijeniti ljude na mnogim radnim mjestima
2431 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2020. 09:05h

Roboti se u Južnoj Koreji koriste za mjerenje temperature i distribuciju sredstava za dezinfekciju ruku. Lanci brze hrane poput Mekdonaldsa testirali su robote kao kuvare i konobare.

Na američkim aerodromima čiste i dezinfikuju podove, dok u Tokiju roboti brinu o oboljelim pacijentima koji su smješteni u hotele namijenjene za karantin.

Koliko su realne procjene da će roboti uskoro zamijeniti ljude na mnogim radnim mjestima i da li je virus korona možda ubrzao taj proces?

U jutarnjem programu TV Vijesti u petak, 8. maja pitamo i:

  • Kolike gubitke usljed virusa korona bilježe opštine i da li će ova situacija uticati na smanjenje plata i otpuštanje radnika?
  • One su neumorno ponavljale „dobar dan“ i „izvolite“ uz osmjeh i tokom virusa korona. Kako u ovakvim uslovima izgleda jedan radni dan kasirke?
  • Rizik od infekcije novim virusom preuzele su i higijeničarke u KCCG. Kako su obavljale posao u Internoj klinici koja je primala najteže pacijente?
  • Plemenjača prijeti vinogradima: Kako ih zaštititi?
  • Više od pet decenija volontira u Crvenom Krstu. Na dan ove organizacije iskustvo će podijeliti jedan od najstarijih volontera.

Bonus video: