Testiranje prvaka: Ne traži se znanje već sposobnost

"Roditelji će djecu najbolje pripremiti tako što će im objasniti da će na testiranju raditi ono što inače rade i potpuno je u redu ako nešto ne znaju"
1255 pregleda 0 komentar(a)
Šćekić i Pušonjić, Foto: TV Vijesti
Šćekić i Pušonjić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 21.05.2020. 10:49h

Na testiranju djece za upis u prvi razred osnovne škole ne traži se znanje već sposobnost.

To je gostujući u Bojama jutra kazala psihološkinja OŠ "Savo Pejanović" Milica Pušonjić.

"Roditelji će djecu najbolje pripremiti tako što će im objasniti da će na testiranju raditi ono što inače rade i potpuno je u redu ako nešto ne znaju", rekla je Pušonjić.

Dodala je da bi dijete krenulo u školu mora da se razvije na nekoliko nivoa - intelektualnom, emocionalnom, sposobnom.

"Ukoliko ne ispunjava nivo, predlaže se odlaganje školovanja za jednu godinu. Testiranje za upis u školu potrebno nam je kako bi procjenili sposobnost djeteta za školu, a u školi formirali odjeljenja", rekla je Pušonjić.

S obzirom da će se uslijed situacije sa virusom korona, ove godine testiranje obaviti pod maskama, psihološkinja vjeruje da to za djecu neće biti problem.

"Djeca su već navikla da ljudi oko njih nose maske, tako da su na neki način spremni. Dijete od šest godina razumjeće zašto treba da nose maske", dodala je.

Psihološkinja kaže da poslednjih godina na testiranju imaju zabilježen veći broj djece koja dolaze sa problemom u izgovaranju glasova i preporučuje roditeljima tretman kod logopeda.

Logopedica Jelena Šćekić rekla je da bi dijete sa četiri i četiri i po godine trabalo da sve glasove izgovara jasno.

"Ukoliko dijete do pete godine ne zna glasove, mora se javiti logopedu. Poslednji glas koji se usvaja je r. Važno je da se isprave glasovi prije polaska u školu, kako kasnije ne bi došlo do problema u čitanju, pisanju, usvajanju znanja ili dislekcije", rekla je Šćekić.

Logopedica je kazala da je bitno da se roditelji uključe u saradnji i da bez njih nema napretka, ali da oni koji sami pokušavaju da rješe problem samo otežavaju proces, te savjetuje da se dođe kod stručnog lica.

Bonus video: