Perović: Demokrate, URA, Demos, poslanici SNP i većina nezavisnih poslanika prihvatili poziv

Iz DF, danas su odbili poziv Perovića za zajednički sastanak, a na njegovu inicijativu su prošle godine svi potpisali Sporazum o budućnosti.

21537 pregleda 144 reakcija 41 komentar(a)
Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Demokratski front (DF) odbio je poziv opoziciji jednog od lidera nekadašnjeg građanskog pokreta "Odupri se", Džemala Perovića, na sastanak o izbornom ambijentu.

Kako je Perović kazao Televiziji Vijesti, poziv na dijalog prihvatili su Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Demos, poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) i večćna nezavisnih poslanika.

Prvi sastanak mogao bi se održati već u petak, a Perovićev predlog je da bude bez prisustva medija.

Kog god datuma bili predstojeći parlamentarni izbori, već sada je jasno da opozicija na njih teško može naći bilo kakav zajednički odgovor.

Iz najjačeg opozicionog saveza, DF, danas su odbili poziv Perovića za zajednički sastanak, a na njegovu inicijativu su prošle godine svi potpisali Sporazum o budućnosti.

Iako zvanično nisu odgovorili Peroviću, jedan od lidera DF, Andrija Mandić je to učinio danas u Skupštini Crne Gore, objasnivši da se za njih računa odnos prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i sve ono što se dogodilo u Skupštini 26. decembra prošle godine.

"Svi oni koji su glasali tada, tu mislim i na SDP zajedno sa vama, a koji su sa nama prehodno nešto potpisivali u borbi protiv režima, to nijesu više naši partneri. Svi oni iz onog pokreta "Odupri se" za koga više ne zanmo koga predstavlja, a koji nas sačekuje ovdje da nam ponude neke papire, a koji te večeri nijesu stali uz nas, neka nam se ne javljaju. Neka nam se ne javljaju, ni oni ni njihovi nalogodavci iz Vijesti", kazao je Mandić.

Peroviću se, pak, ne javljaju iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Ujedinjene Crne Gore, dok su ostali opozicionari odgovorili na poziv da sjednu za sto

"Demokrate, URA, Demos, poslanici SNP i većina nezavisnih poslanika je pozitivno odgovorila", rekao je Perović.

Demokrate su Peroviću kazale da će se potruditi da ispoštuju njegov poziv, ali da oni ostaju pri svom planu od prije desetak dana, od sedam tačaka, koji predviđa bojkot parlamenta i odlaganje izbora do ispunjenja svih uslova za njihovo održavanje.

Bez toga, kako podvlače, svaka inicijativa o akcionom jedinstvu je ranjiva.

Upravo zato, Perović objašnjava da je kao jedan od potpisnika Sporazuma o budućnosti, osjećao potrebu da još jednom pokuša, i testira da li se opozicioni poslanici vežu za riječ.

"Uslovi za izbore su mnogo gori nego 19. godine i to mi daje za pravo i svima onima koji tako smatraju da vrijedi učiniti još jedan napor da se istakne značaj ovog sporazuma, više kao mape puta za razrješenje krize", rekao je Perović.

Kaže i da je poziv upućen svima po ranijem modelu komunikacije, te da niko ne može reći da nije dobio poziv.

"Ponuđena je opcija svima da učestvuju u izboru mjesta, vremena, i da li će biti, moj je predlog da ne budu mediji, radi konstruktivnosti i efikasnosti tog prvog dijaloga a kasnije kako se zajednički dogovorimo", rekao je Perović.

Prvi sastanak, kako kaže Perović, održaće se do kraja sedmice, vjerovatno u petak.

Bonus video: