Nikšić: TV Vijesti dozvoljeno da snimi prostorije za zadržavanje pritvorenika tek kad je počela rekonstrukcija

U četiri prostorije, gdje se smješta sedam ljudi, biće zamijenjeni madraci, ćebad, jastuci i čaršavi

8282 pregleda 20 reakcija 5 komentar(a)
Detalj prostorije za zadržavanje zatvorenika, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj prostorije za zadržavanje zatvorenika, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Uslovi za boravak pritovorenika u Nikšiću su neprihvatljivi- glasila je ocjena Savjeta za građansku kontrolu rada policije prije 20-ak dana, dok su tamo boravili episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i uhapšeni sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Televizija Vijesti tada je tražila dozvolu da snimi prostorije za zadržavanje ali su je dobili tek nakon dvije nedjelje, tokom kojih je počela njihova rekonstrukcija.

"Uslovi za boravak zadržanih lica su zaista neprihvatljivi. Neprihvatljivo je da česme ne rade u jednom broju prostorija. Dobro je da su ćebad bila oprana i čista, međutim stanje madraca zahtjeva zamjenu", kazao je Aleksandar Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije 13. maja 2020. godine

Nešto ranije, na stanje u kako je napisao nikšićkoj "betonjerci" na Fejsbuku se požalio i jedan od često pritvaranih građanskih aktivista Vesko Pejak.

"Uslovi tamo nijesu humani. Ćelije nemaju svoj WC, već postoji interfon na koji morate da zvonite da biste otišli u WC. U WC-u ne postoji sijalica. Prljava ćebad koja smrde i koja se nikad ne peru nijesu za pokrivanje. Jastuka nema, leži se na madracima koji su još iz Titovog vremena", kazao je tada Pejak..

Za snimanje prostorija za pritvorenike u Nikšiću, Televizija Vijesti obratila se Upravi policije 18. maja.

Od tada do danas prošlo je 15 dana.

U međuvremenu, počela je rekonstrukcija.

U sobama za pritvor tako, umjesto pritvorenika, zatiču majstore.

U četiri prostorije, gdje se smješta sedam ljudi, biće zamijenjeni madraci, ćebad, jastuci i čaršavi.

Slučajno ili ne, predstavnici Uprave za imovinu, pojavili su se ubrzo nakon dolaska Televizije Vijesti.

Obrisi uređenih prostorija vidljivi su u ovoj sobi, gdje trenutno boravi jedno lice koje se sumnjiči za trgovinu narkoticima.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije više puta su ocijenili da i u većini drugih gradova, u prostorijama za pritvorenike, ne postoje adekvatni i humani uslovi.

Bonus video: