URA: Iza najma brodova Barske plovidbe kriju se kontroverzni poslovi DPS-a

U URA-i problematizuju i to što se londonskoj kompaniji produžava najam i pored toga što duguje novac za vozarine

9993 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Nakon što je početkom maja na brodu Budva, u vlasništvu Barske plovidbe, zaplijenjeno pola tone kokaina u Njemačkoj, premijer Duško Marković ocijenio je da u ovom slučaju nema odgovornosti države, jer je brod iznajmljen stranoj kompaniji.

“To bi bilo isto kao da bi neko od ovih opozicionih političara koji nas kritikuju i karikiraju izdao svoj stan nekome, a da se u tom stanu sjutra pronađe droga kod zakupca, to bi značilo da ne bi bio odgovoran zakupac nego zakupodavac”, rekao je premijer Duško Marković.

Iz Građanskog pokreta URA problematizuju upravo sumnjive kompanije kojima Barska plovidba daje brodove u najam. Tako su brodovi Budva i Bar od 2014. godine pod najmom londonske kompanije Sea Pioneer, koja u Crnoj Gori ima ćerku kompaniju – Sea Pioneer Montenegro.

Iz URA-e tvrde da je 2017. godine produžen ugovor sa ovom kompanijom iako se na konkurs prijavila i danska kompanija Norden, koja je nudila mnogo bolje uslove.

“Imamo podatke da je renormirana kompanija Norden iz Danske 2017. godine nudila najbolje uslove za takozvane dnevne vozarine za 2018. i 2019. godinu, ali je njihova ponuda odbijena iz tehničkih razloga i prednost je data firmi Sea pioneer iz Londona, iako su nudili manje novca, a osnivački kapital ove firme iznosio je svega 100 funti, osnovna sredstva ove firme u 2019. godini iz finansijskih izvještaja iznosila su svega 7 hiljada 632 funte, a ukupni kapital, odnosno ukupna neto imovina kompanije procijenjena je na svega 311 hiljada funti”, kazao je Zoran Mikić iz GP URA.

S druge strane, Norden je prošle godine imao prihod od čak 2,6 milijardi eura i ima nekoliko desetina brodova, kažu u URA-i.

Direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković u odgovoru Televiziji Vijesti ne navodi zbog čega je tačno odbijena ponuda danske kompanije, već samo da su se prilikom odluke o najmu brodova vodili najboljim interesom Barske plovidbe.

“Vozarine koje je Barska Plovidba ostvarivala od kompanije Sea Pioneer su u najvećem broju slučajeva bile veće od prosječnih vozarina na svjetskom pomorskom tržištu. Trenutna vozarina je ugovorena na 6.200 dolara dnevno po brodu i za oko 2 hiljade dolara veća je od prosječne vozarine na tržištu”, saopštio je Mirković.

U URA-i problematizuju i to što se londonskoj kompaniji produžava najam i pored toga što duguje novac za vozarine, što priznaju i u Barskoj plovidbi, ali oni tu ne vide problem.

“Trenutno postoji dug kompanije Sea Pioneer prema Barskoj plovidbi koji se kreće u visini od nekoliko najamnina, što nije ništa neuobičajeno u poslovnom svijetu, a pogotovo uzimajući u obzir trenutno stanje na pomorskom tržištu koje karakterišu jako niske vozarine i nedostatak tereta, što i unajmitelju otežava komercijalno upošljavanje brodova”, kazao je Tihomir Mirković.

Ipak, Mikić je siguran da se iza odluke Barske plovidbe da nastavi saradnju sa londonskom kompanijom krije nešto drugo.

“Iz ovih dokumenata jasno se vidi da je firma Sea Pioneer iz Londona samo još jedna u nizu kontroverznih DPS-ovih partnera i da se vjerovatno radi o licima bliskim vladajućim partijama, a da je ova firma samo paravan za ta lica”, kazao je on.

Kompaniji Sea Pioneer su data u najam i dva broda našeg drugog pomorskog preduzeća Crnogorske plovidbe i to Kotor i "21. maj".

Bonus video: