Kazne za vozače koji ne upale žmigavac

„Evidentan je broj vozača koji ne pali pokazivač pravca. Prvih 15 dana djelovaćemo preventivno. Ukoliko ne bude rezultata, moraćemo da sankcionišemo“, rekao je iz Uprave policije Ilija Janjušević

8483 pregleda 16 komentar(a)
Ilija Janjušević, Foto: Printscreen YouTube
Ilija Janjušević, Foto: Printscreen YouTube

U toku je preventivna kampanja „Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača“ koju je pokrenuo Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja-Uprave policije.

„Evidentan je broj vozača koji ne pali pokazivač pravca. Prvih 15 dana djelovaćemo preventivno. Ukoliko ne bude rezultata, moraćemo da sankcionišemo“, rekao je iz Uprave policije Ilija Janjušević.

Preventivne aktivnosti kampanje ogledaju se kroz raspodjelu 15.000 flajera, zatim policijski službenici saobraćajne policije podsjećaju vozače na važnost poštovanja ovog pravila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima.

"Nije dovoljno da date samo pokazivač pravca već i da tu radnju odradite bezbjedno. Zbog ne davanja žmigavca imamo jedan broj saobraćajnih nesreća, a na magistranom putu smo imali i sa najtežim posljedicama", rekao je Janjušević i apeluje još jednom da se takođe poštuju saobraćajni propsi, jer se mora podići saobraćjna kultura na viši nivo.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, novčanom kaznom u iznosu od 50 do 90 eura kazniće se za prekršaj vozač koji prije vršenja određenih radnji vozilom, ne obavijesti jasno i blagovremeno druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri, davanjem znaka pomoću pokazivača pravca.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: