Izbori će po mnogo čemu biti jedinstveni: Građani navikli na razne muke, izdržaće i ovih 30 dana

U vladajućoj partiji nijesu bili raspoloženi da otkrivaju kako će voditi kampanju, i šta će biti ključne poruke koje će građanima slati do 30. avgusta

18621 pregleda 49 reakcija 3 komentar(a)
Iz arhive, Foto: Boris Pejović
Iz arhive, Foto: Boris Pejović

Ovogodišnji parlamentarni izbori, zakazani za 30. avgust po mnogo čemu će biti jedinstveni za 30 godina od uvođenja višestranačja. Prvi put kampanja će se voditi tokom ljeta, u to epidemiji koronavirusa, bez klasičnih stranačkih skupova. Kako će se u ovakvim uslovima snaći političke partije.

“Neće biti uobičajene kampanje, one standarne od vrata do vrata. Biće više komunikacije preko društvenih mreža i preko televizija, mada smo se polako navikli na takav način komuniciranja i u svakodnevnom životu”, rekao je Slaven Radunović iz Demokratskog fronta.

“Kroz razne poruke koje ćemo slati građanima, i putem medija i putem društvenih mreža i gdje god bude prilike da se razgovara sa građanima , a da se pri tom ne ugrožava zdravlje građana”, kazala je Draginja Vuksanović Stanković predsjednica SDP-a.

“Političke partije moraju da vode kampanje samo putem društvenih mreža, saopštenja, medija, ništa mimo toga ne smije se sprovoditi", dodao je Andrija Popović lider Liberalne partije.

Ono što će ipak avgustovskim izborima ostati zajedničko sa svim prethodnim, je retorika većine političkih partija, koja često zna biti napadačka i agresivna . Od političkih partija TV Vijesti pokušala je da sazna, da li će se ovog puta potruditi da svojim porukama, osim fizičkog, čuvaju i mentalno zdravlje građana.

“Ne generiše opozicija takav narativ, to radi vlast. Vlast potencira priče koje su bolne, da bi onaj koga boli morao da reaguje, i onda se stvara ta priča kako smo svi isti. Šta možemo da im poručim, a da ih ohrabrimo? Možemo da ih ohrabrimo i kažemo, hajde ljudi da izađemo svi na izbore i da srušimo ovo čudo, pa će biti bolje", kaže Radunović.

“Dosta je više slušanja o podjelama na jednu i na drugu stranu, prepucavanja, napdanja, stalno davanja nekih negativnih kritika. Hajde da uradimo nešto pozitivno za naše građane, kkao bi oni sjutra mogli pristojno i lijepo da žive", dodala je Vuksanović Stanković.

“Pozivam građane da u mjeri koliko je to moguće, uopšte i ne prate političku kampanju, da se ipak okrenu ljetu i da više na plažama, rijekama, a za političku kampanju će imati vremena da je savladaju pa i ako je prate posljednjih par dana", kaže Popović.

U vladajućoj partiji nijesu bili raspoloženi da otkrivaju kako će voditi kampanju, i šta će biti ključne poruke koje će građanima slati do 30. avgusta. Skupštinsko zasijedanje danas su ipak iskoristili da pošalju poruke glasačima opozicije.

“Mislim da su sada potpuno zbunjeni da im se šalju destruktivne poruke i da oni više nemaju više nikakve vjere i nade u opoziciju što nama naravno daje krila i vjeru u to, da ne samo da smo radili pravu stvar, nego da smo zaista opoziciji mjesec i po prije izbora pokazali đe im je mjesto, odnosno đe im je ne mjesto”, kazala je Aleksandra Vuković iz DPS-a.

Mjesec i po pred izbore, uz strah od virusa i nezvjesnu ekonomsku budućnost, TV Vijesti pita i u kakvoj ce kondiciji crnogorski glasač dočekati izborni dan.

“Stvarno je vrijeme za ono u pamet se dobro Crnogorci”, poručuje Vuković.

“Vjerujte da crnogorski građani imaju dobru kondiciju, i navikli su na razne muke koje su ih do sada spopadale, izdržaće i ovih 30 dana”, rekao je Radunović.

“Ja očekujem da će prosječan građanin smoći snage da prepozna politiku promjena”, dodaje Vuksanović Stanković.

“Ko ovdje ne poludi taj nije normalan”, zaključuje Popović.

Bonus video: