Osuđenik tvrdi da u zatvoru ima inficiranih, Glavni grad ćuti o zaposlenima u samoizolaciji

"U utorak oko dva sata, kada sam izlazio na šetnje, službenici UIKS-a, su mi saopštili, pitao sam ih da li je istina da su inficirani, da su inficirani neki osuđenici u našoj zgradi, potvrdili su mi da jesu. Bilo je nekoliko komandira, a i osuđenika koji će to da potvrde. U zatvoru ne postoji nikakav test za koronu", rekao je zatvorenik Jagoš Petrović

52619 pregleda 45 reakcija 9 komentar(a)
Detalj ispred zatvora u Spužu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj ispred zatvora u Spužu, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) za sada nema zaraženih osuđenika, ali ih je devet u samoizolaciji zbog kontakta sa dva inficirana službenika, potvrđeno je Televiziji Vijesti iz ove ustanove.

Takođe, u samoizolaciji je 29 zaposlenih u UIKS.

Koliko je zaposlenih u samoizolaciji u upravi Glavnog grada, nakon što je potvrđeno da je jedan službenik administracije inficiran, nijesu odgovorili.

U međuvremenu, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su saopštili da je direktor Urgentnog centra i doktor FK Budućnost, Nermin Abdić, na utakmici 30. juna sa igračima bio u kontaktu niskog rizika za obolijevanje od Kovida 19 , te da zbog toga nije u izolaciji.

Osuđenik Jagoš Petrović, koji šestogodišnju kaznu zatvora izdržava u UIKS u Spužu, na snimku dostavljenom Televiziji Vijesti tvrdi da su u tom zatvoru inficirani i neki osuđenici, ali da se o tome ćuti.

"U utorak oko dva sata, kada sam izlazio na šetnje, službenici UIKS-a, su mi saopštili, pitao sam ih da li je istina da su inficirani, da su inficirani neki osuđenici u našoj zgradi, potvrdili su mi da jesu. Bilo je nekoliko komandira, a i osuđenika koji će to da potvrde. U zatvoru ne postoji nikakav test za koronu", rekao je Petrović.

U UIKS tvrde da među zatvorenicima nema inficiranih, i da će utvrditi sve okolnosti pod kojima je nastao snimak osuđenika u zatvorenom odjeljenju.

"U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, od početka epidemije Kovid 19 u našoj državi, među licima lišenim slobode, nije registrovan niti jedan slučaj obolijevanja od ovog virusa", kazali su iz UIKS.

Podsjećaju da su dva službenika Uprave oboljela od Kovida 19, te da su svim zaposlenima, koji su bili u kontaktu s njima, određene mjere samoizolacije.

"Na današnji dan u samoizolaciji nalazi se 29 službenika UIKS-a. Ova mjera određena je i prema devet lica lišenih slobode koja su bila u kontaktu sa zaposlenim, koji su pozitivni na Covid-19 i ista su pod kontinuiranim nadzorom medicinskog osoblja UIKS", kazali su iz UIKS.

Iz uprave Glavnog grada se ne oglašavaju, nakon što je gradonačlnik Podgorice Ivan Vuković potvrdio listu "Dan" kako je jedan zaposleni u administraciji pozitivan na koronavirus.

Na pitanja Televizije Vijesti koliko je službenika u samoizolaciji, koliko ih je testirano zbog kontakata, te kako je sada organizovan rad u tom dijelu uprave, samo su kazali da neće odgovarati.

A odgovore je Televizija Vijesti dobila iz IJZCG, nakon što su juče saopštili kako je epidemiološkim istraživanjem ustanovljeno da direktor Urgentnog centra i doktor FK Budućnost Nermin Abdić ne treba u samoizolaciju

"Epidemiološkim Istraživanjem je utvrđeno da doktor Nermin nije bio u kontaktu koji bi zahtijevao samoizolaciju i da svoje obaveze prema tom klubu je izvršavao telefonskim putem", kazala je juče na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Sanja Medenica, načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u IJZCG.

Ipak , na snimku utakmice Budućnost-Petrovac, 30. juna, vidi se kako Abdić pruža medicinsku pomoć na terenu.

Poslije tog meča donijeta je odluka o odgađanju fudbalskog takmičenja jer je jedan igrač FK Budućnost zaražen, a svim članovima kluba – igračima, stručnom štabu i osoblju određena je samoizolacija.

U IJZCG danas kažu da je Abdićev kontakt sa igračem bio niskorizičan.

Bonus video: