Sud odbio jemstvo od 334 hiljade eura porodice maloljetnika koji je izazvao pomorsku nesreću

Osnovni sud u Kotoru trebalo bi da odluči i da li će se maloljetni M.S. u daljem postupku braniti sa slobode

21284 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović

Maloljetnik koji je 11. jula na otvorenom moru kod Budve izazvao nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a druga teško povrijeđena mogao bi odgovarati za teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Osnovni sud u Kotoru trebalo bi da odluči i da li će se maloljetni M.S. u daljem postupku braniti sa slobode.

Njegova porodica već je ponudila kao jemstvo nekoliko stotina hiljada eura vrijednu imovinu, što je sud odbio, ali se odbrana žalila.

Maloljetni M.S. pomorsku nesreću u kojoj je poginula Maja Šljivančanin, a njen vjerenik Vladan Stanišić zadobio teške povrede izazvao je iz nehata. To stoji u odgovoru koji je Televiziji Vijesti dostavio portparol i sudija kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević.

"Osnovno državno tužilaštvo Kotor, ovom sudu podnijelo je predlog za izricanje krivične sankcije prema mal. M.S., zbog krivičnog djela teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja", saopšteno je iz Osnovnog suda u Kotoru.

A shodno ovim članovima Krivičnog zakonika, maloljetnik zbog pomorske nesreće može biti osuđen na godinu zatvora.

U Krivičnom zakoniku Crne Gore u članu 338 stoji da "ako je uslijed djela nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina".

Sudija Pavićević dodaje da odluka o potvrđivanju pomenutog prijedloga, još nije donijeta, a pouzdano saznajemo da će tužilački akt biti razmatran u srijedu pred tamošnjim sudom.

U međuvremenu Sud treba da odluči i da li će se maloljetnik u daljem postupku braniti sa slobode, jer je za izlazak iz zatvora njegova porodica ponudila nekoliko stotina hiljada vrijednu imovinu

"Ponuđeno jemstvo, kako bi se malodobnom ukinuo pritvor i pustio da se brani sa slobode u daljem toku postupka, a koje se sastoji od nekretnine (stana i garaže) u Budvi, vrijednosti od 334. 000,00 eura, vlasništvo oca malodobnog M.S., sud nije prihvatio, odnosno donio je rješenje kojim je predlog odbijen i na isto je od strane branioca malodobnog M.S., uložena žalba po kojoj još nije odlučeno", saopštio je Osnovni sud u Kotoru.

Pomorska nesreća, dogodila se 11.jula na otvorenom moru kod Budve, ali ni do danas nije zvanično saopšteno da li je maloljetnik imao dozvolu za upravljanje jahtom i ko je njen vlasnik.

Bonus video: