Borovinić Bojović: Očekujem da se sezonski grip i koronvirus sudare, bilo bi poželjno da se građani vakcinišu

„Ljekari moraju da budu oprezni i dodatno voditi računa. Osim temperature, i suvog kašlja kada se pacijenti žale na nedostatak vazduha, tjeskobe, kada broj respracija počinje da raste, onda je potrebna što brža medicinska pomoć"

15885 pregleda 58 reakcija 20 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen YouTube
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 03.08.2020. 12:49h

Tipično za novi koronavirus jeste da infekcija pluća kod ovog virusa zahvata oba plućna krila. Kod nas 80 odsto pacijenata ima blagu kliničku sliku i ne razvija upalu pluća, 14 odsto je sa težom kliničkom slikom, a 6 odsto završi sa izrazito teškom kliničkom slikom. Kod takvih pacijenata se u kraćem intervalu od 4-6 sati razvija intersticijalna (jaka upala pluća) koja ga ugrožava, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ internistkinja na Odjeljenju Pulmologije KCCG dr Jelena Borovnić Bojović.

"Spuštanjem virusa u pluća, dolazi do odbrane imunog sistema. Kod pacijenata bude burna reakcija i dođe do fenomena „citokinske oluje“, preteranog odgovora organizma, koji rezultira teškim upalnim promjenama i to ljekarima predstavlja problem, rekla je Borovinić Bojović.

„Ljekari moraju da budu oprezni i dodatno voditi računa. Osim temperature, i suvog kašlja kada se pacijenti žale na nedostatak vazduha, tjeskobe, kada broj respracija počinje da raste, onda je potrebna što brža medicinska pomoć. Liječenja su veoma zahtjevna. Može da se desi da ujutru bude nestabilno, a popodne do naglog poremećaja stanja, tako da je važan 24 satni nadzor“, rekla je.

Doktorka očekuje da će se virus sezonskog gripa i koronvirus sudariti, te kaže da po preporukama SZO svakako bi bilo poželjno da se građani protiv gripa vakcinišu.

„Kada se vakcinišemo protiv sezonskog gripa potrebno je dvije nedelje da vakcina djeluje. Neophodno je da se vakcinišu samo oni koji su u tom trenutku zdravi. Preporučujem da se vakcinišu stariji od 65 godina, imunokompmitovani pacijenti, i svi oni koji su u vellikom riziku. Pedijatri da se izjasne o vakcinaciji djece“, istakla je dr Borovnić Bojović.

Doktorka je takođe istakla da nije jednostavno napraviti razliku između obične prehlade i virusa korone, te ukoliko se pojave respiratorni simptomi poželjno je javiti se ljekaru.

„Kod obične prehlade to je osjećaj zapušenosti nosa, grebanje u grlu, temperatura može biti, a i ne mora. Kod korone najčešće nema curenja nosa, a grebanje u grlu ne bude dug, i karakterističan je gubitak čulo mirisa i ukusa. Kašalj je suv kod korone, a kod prehlade suvi kašalj bro pređe u produktivan“, naglasila je dr.

Osim zdrave ishrane i zdravog načina života doktorka savjetuje da se koriste i suplementi poput Vitamina C i cinka, kao i vitamina D.

Doktorka takođe kaže da je proces oporavka od virusa korone individualan.

„Pacijenti sa blagim simptomima oporavljaju se obično dvije nedelje, a koji su bili na bolničkom liječenju, ili sa intenzivne njege mogu se oporavljati i po godinu dana“, naglasila je dr.

Bonus video: