Afera "Petlja": Katnić provjerava postupanje Brajovića

Brajović je bio ministar saobraćaja kada je sklopljen ugovor o gradnji autoputa u koji nije stavljena i petlja pa je država mora naknadno platiti

26773 pregleda 208 reakcija 75 komentar(a)
Brajović i Katnić, Foto: Savo Prelević
Brajović i Katnić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom slučaja petlje Smokovac na autoputu Bar-Boljare i provjerava postupanje lidera Socijaldemokrata i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

On je bio ministar saobraćaja kada je sklopljen ugovor o gradnji autoputa u koji nije stavljena i petlja pa je država mora naknadno platiti.

Brajović je ranije u više navrata negirao optužbe.

SDT je formiralo nekoliko predmeta u kojima se izviđaj vodi protiv visokih funkcionera Socijaldemokrata, saznaje pouzdano Televizija Vijesti.

Jedan od tih slučajeva, kako saznaje Televizija Vijesti, odnosi se na aferu "Petlja", odnosno izgradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare u kojoj se provjerava postupanje lidera SD i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića u tom slučaju, dok je bio na funkciji ministra saobraćaja.

Da li je Brajović eventualno saslušavan i vodi li se protiv njega finansijska istraga - na ova pitanja iz SDT nijesu odgovorili Televiziji Vijesti.

"Specijalno državno tužilaštvo ne daje podatke i informacije o tome da li se i protiv koga u ovom tužilaštvu vodi izviđaj, već samo podatke i informacije po konkretnim krivičnim prijavama", kazali su iz SDT.

Za razliku od SDT o slučaju "Petlja" jos ranije je progovorila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kada je protiv Brajovića, podnio krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Brajovića sumnjiče da je sa jos nekim strukturama iz vlasti odgovoran zbog toga što u prvobitnu cijenu autoputa nije ukalkulisao gradnju petlje Smokovac i dodatne radove, cime je, kako tvrde, napravio višemilionsku štetu po budžet.

"Postoje čvrsti dokazi da gospodin Brajović treba da bude saslušan makar u svojstvu svjedoka ako ne u svojstvu okrivljenog. Zbog čega se to nije desilo treba tužilaštvo da odgovori, da li su u pitanju kapaciteti ili politička volja", rekao je Dejan Milovac (MANS) 16. maja 2019. godine.

Brajović je ranije u više navrata negirao optužbe tvrdeći da se petlja nalazi u projektnom zadatku i ponudi za gradnju prioritetne dionice.

Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić odranije provjerava i da li je Brajović zaradio 150 hiljada eura od navodno fingirane prodaje zemljišta u Danilovgradu te da li mu je optuženi biznismen Duško Knežević otpisao dug od najmanje 50 hiljada eura sa rivolving kartice u Atlas banci.

"Navedeni predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka se ne može dati radi zaštite interesa krivičnog postupka", kazali su iz SDT.

Povodom ovog slučaja, Brajović je saslušan sredinom maja ove godine.

Bonus video: