Ovi političari više neće biti poslanici: Mandić, Milić, Danilović...

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nema većih iznenađenja, osim što na izbornoj listi "Odlučno za Crnu Goru DPS Milo Đukanović" nakon dugo godina nema upravo lidera partije Đukanovića, jer obavlja funkciju predsjednika države

32716 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Bez obzira kakav bude ishod parlamentarnih izbora 30. avgusta, već sada je, nakon završetka predaje izbornih lista, jasno da u skupštinskim klupama u narednom sazivu nećemo gledati neke političare po kojima je Skupština tokom prethodnih godina postala prepoznatljiva.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nema većih iznenađenja, osim što na izbornoj listi "Odlučno za Crnu Goru DPS Milo Đukanović" nakon dugo godina nema upravo lidera partije Đukanovića, jer obavlja funkciju predsjednika države.

S druge strane, poslanici koji su već bili na toj funkciji u više mandata ponovo su se našli na izbornoj listi.

Među njima jedan od najdugovječnijih Miodrag Vuković je 22. na izbornoj listi, pa će zasigurno i od 30. avgusta biti u skupštinskim klupama.

Na izbornoj listi nema poslanice DPS Marije Ćatović iz Kotora niti Filipa Vukovića iz Pljevalja, dok je dugogodišnja poslanica Nada Drobnjak na 60. mjestu na izbornoj listi.

Halil Duković je na visokom 14. mjestu, Ljuiđ Škrelja na 31. a Milorad Vuletić na 47. mjestu, što govori da se DPS uz neka nova imena odlučio da zadrži i provjeren kadar.

Među kandidatima nema ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića niti ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

Iz redova opozicije najveće iznenađenje dolazi iz Nove srpske demokratije čiji lider Andrija Mandić se nalazi na posljednjem mjestu na izbornoj listi "Za budućnost Crne Gore", koju čine Demokratski front, Socijalističke narodne partije (SNP), Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

S obzirom na poziciju, Mandića nakon dugo godina nećemo gledati u Skupštini u naredne četiri godine.

Međutim, dugogodišnji poslanici DF ponovo su visoko na izbornoj listi, što je juče izazvalo negodovanje među opozicionim biračima.

Nebojša Medojević je drugi na listi, Branko Radulović osmi, Predrag Bulatović četrnaesti i Milan Knežević šesnaesti.

Veliko iznenađenje dolazi iz SNP i Ujedinjene Crne Gore pa za skupštinskom govornicom više neće biti Srđan Milić, Aleksandar Damjanović i Goran Danilović.

Među skupštinskim prvacima je bio i poslanik SDP Džavid Šabović, kojeg nećemo gledati u novom sazivu Parlamenta jer nije na listi te partije.

Skupština ima 81 poslanika, a Državnoj izbornoj komisiji je predato 12 izbornih lista.

Sve partije su se pohvalile zastupljenošću žena i novih, mladih lica na svojim listama.

Bonus video: