Miloš oazu mira pronašao na Vranjaku

"Svako se pronalazi negdje. Ne može neko ko nije naučio da radi da živi na selu, a nije navikao da ustane svako jutro u 4 kao mi. Do sedam mora sve da je namireno. Sve životinje do sedam moraju da budu zbrinute. Ko god hoće da radi uvijek ima posla, nebitno da li se sada nalazi na Bjelasici, u Podgorici, ili na primorju", poručio je ovaj mladić

22488 pregleda 288 reakcija 28 komentar(a)
Radovići, Foto: Printscreen YouTube
Radovići, Foto: Printscreen YouTube

Dok mladi danas radije žive i rade u gradu, dvadestrogodišnji Miloš Radović iz Kolašina bira planinu.

U katunu Vranjak na Bjelasici u blizini ski centra Kolašin pronašao je svoju “oazu mira”. Tu tokom ljeta izdiže stoku, brine o svojim konjima, organizuje ture jahanja I uživa u netaknutoj prirodi.

"Ja sam se odlučio da se vratim ovdje gdje sam izdizao sa mojim pokojnim đedom i babom, bili smo non stop kao đeca ovdje. Ljubav prema životnjama to je suvišno i pričati posebno prema konjima sa kojima provodim svaki bogovetni dan od zraka do mraka. Non stop sa konjima radim i preko zime non stop se konji treniraju da ne bi bilo nekih problema", počinje priču Miloš

Osim konja, Miloš svakodnevno vodi računa i o drugim životinjama.

"Ovaca ima blizu 40, a krava ima dvije trenutno, ali idemo na to, da dok su moji majka i stari rade još uvijek po imanju i to, uvijek je držao to malo, što bi rekli za sjeme da ima, samo da se održi nešto, a već sada hoću da širim i krenem puno više", priča on.

U poslu nije sam, pomaže mu supruga sa kojom čeka prinovu. Spojila ih je zajednička ljubav prema planini i životinjama, tako da im obaveze ne padaju teško.

"Ona je ranije izdizala na Komove sa svojim roditeljima i njoj ovo nije nepoznato. Djevojka koja obožava planinu, životinje, i sve, jednostavno smo se našli tu. Isto ko što neko voli da ode u grad da izađe na kafu ne znam ni ja , ja i moja gospođa volimo da smo ovdje. volimo svoj mir, uživamo, dođu nam prijatelji, sjedimo, družimo se. Za nas je to uživanje", kazao je Miloš.

I pored uživanja život na selu nije nimalo lak. Ipak priznaje da je sada zahvaljujući mehanizaciji mnogo lakše. Smatra da za svakog ima posla.

"Svako se pronalazi negdje. Ne može neko ko nije naučio da to radi da živi na selo,a nije navikao da ustane svako jutro u 4 kao mi. Do sedam mora sve da je namireno. Sve životinje do sedam moraju da budu zbrinute. Ko god hoće da radi uvijek ima posla, nebitno da li se sada nalazi na Bjelasici, u Podgorici, ili na primorju", poručio je ovaj mladić.

Iako su ruke pune posla, zbog svoje odluke nikada nije zažalio

"Nikad ne bi mijenjao ovaj način života za neki drugi. Da sam htio da mijenjam, davno bih se preusmjerio na nešto drugo. Iako sam krenuo u drugom pravcu, jednostavno ideš tamo gdje te srce vuče", poručio je Miloš.

Bonus video: