DIK: Zdravlje je trenutno preče od Ustava

Ovakav stav naišao je na oštre kritike nevladinog sektora koji poziva Ustavni sud da reaguje zbog kršenja jednog od osnovnih prava. Ipak, upitno je da li uopšte ima prostora za reakciju ovog suda, jer je riječ o preporukama, a ne o pravno obavezujućem aktu

7558 pregleda 37 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Zdravlje je trenutno preče od Ustava, tako u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) obrazlažu zašto nisu omogućili zaraženima koronavirusom da glasaju na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

"Biračko pravo se ostvaruju na izborima, svjesni smo svega toga. Boravak u bolnicama u ovom trenutku predstavlja neprihvaltjiv epidemiološki rizik jer se radi o crvenim zonama u kojima bi boravak neobučenim i nepropisno obučenim osobama predstavljao veliki rizik. Mi u ovom trenutku nismo mogli da pronađeno rješenje kojim bi se tim biračima omogućilo da glasaju jer nam je u ovom trenutku zdravlje ispred svega", kazao je portparol DIK-a Mersudin Dautović.

Ova preporuka propisana je dokumentom "Tehničke preporuke za održavanje izora u cilju epidemiološke zaštite birača" koji je DIK usvojio sinoć, sa 10 glasova za, dok je samo predstavnik Demokratske Crne Gore glasao protiv njegovog usvajanja.

Ovakva preporuka predstavlja presedan u regionu, jer su u doba epidemije koronavirusa održani izbori u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji na kojima su oboljeli od Kovida-19 glasali, pa i po cijenu trajanja izbora čak tri dana.

Dokumentom je preporučeno i da građani koji su stavljeni u institucionalni karantin mogu da ostvare svoje biračko pravo samo ukoliko se karantin nalazi na području opštine, u kojoj imaju prebivalište, te im se samim ti tu nalazi i biračko mjesto.

U nevladinom sektoru jednoglasni su u ocjenu da je riječ o neprihvatljivom kršenju Ustava i diskriminaciji.

"To je sistemsko ugnjetavanje i njihova dikriminacija, to je jedna opasna priča koja je protivustavna. Ako ste vi isključili jedan dio populacije protivno ustavu, onda to dovodi u pitanje legitimnost izbora. Ako vi isključite sistemski određeni broj građana, vi utičete možda i na ishod rezultata izbora". kazao je Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

I dok iz Građanske alijanse poručuju da je na DIK-u da svima omogući glasanje na izborima, iz Centra za demokratsku tranziciju pozivaju Ustavni sud da hitno reaguje i poništi dio protivustavnih i diskriminišućih uputstava.

I iz Centra za građansko obrazovanje stiže najava da će, zbog svih neustavnih, nejasnih, kontradiktornih i nesprovodivih preporuka, podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih preporuka.

Ipak, upitno je da li uopšte ima prostora za reakciju Ustavnog suda s obzirom da nije riječ o pravno obavezujućem aktu.

"Mi nismo imali mogućnost da one budu obavezujućeg karaktera", rekao je Dautović.

"Mislim da je to upravo i bio pokušaj DIK-a, da izbjegne i političku, ali i krivičnu odgovornost. Ovo jedan od najgorih primjera u radu DIK-a uopšte u Crnoj Gori, rijetko viđen neodgovoran odnos. Oni jednostavno treba da snose odgovornost zbog ovakvog ponašanja", rekao je Vujović.

I iz dijela opozicionih partija stigle su kritike na račun ovih preporuka.

Iz SDP-a su pozvali članove DIK-a da podnesu ostavke, zbog otvorene najave kršenja Ustava i najavili su da će tražiti sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, jer je Skupština birala DIK.

I iz URE su pozvali na poništenje ove, kako kažu, sramne odluke, ocjenjujući pritom da je na djelu ponižavanje države Crne Gore koje je, ovoga puta, možda i najbrutalnije do sada jer ima za cilj diskriminaciju osnovnih prava građana.

Osim održavanja fizičke distance od dva metra, građani su, prema juče usvojenim preporukama, obavezni da dezinfikuju ruke prije i poslije glasanja. Ukoliko građanin prilikom ulaska na biračko mjesto odbije da dezinfikuje ruke, nakon njegovog glasanja obavlja se dezinfekcija prostora, kao i glasačke kabine koju je koristio.

U dokumentu stoji i da se zaštitne maske se skidaju samo na kratko, kako bi se utvrdio identitet osobe koja glasa. Osobama kojima je izrečena mjera samoizolacije omogućiće se glasanje putem pisma.

Bonus video: