Janjušević: Vladajuća koalicija šalje iste poruke posljednjih 14 godina

"Na retoričkoj ravni do sada nemamo nivo tenzija što mi je izneđujuće i interesenatno, mada imamo još dvadesetak dana, tako da očekujemo zaoštravanje. Početne poruke su prilično umirujuće"

15154 pregleda 47 reakcija 5 komentar(a)
Janjušević i Sekulović, Foto: Screenshot
Janjušević i Sekulović, Foto: Screenshot

Vladajuća koalicija u predizbornoj kampanji šalje poruke koje slušamo posljednjih 14 godina, zasnovanih na referenumskim okvirima i dijeljenju društva za i protiv države, rekao je gostujući u "Bojama jutra" politički analitičar Dragiša Janjušević.

Kaže da opozicija pokušava da izađe iz tog konteksta, i da je za očekivati je da će velika koalicija okupljena oko Demokratskog fronta svoju kampanju bazirati na ono što je bilo aktuelno proteklih pola godine, a to je Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Janjušević je rekao da koalicija okupljena oko Demokrata ide sa pomiriteljskim porukama.

Politički analitičar Sergej Sekulović smatra da je ova kampanja drugačija od svake prethodne, prije svega zbog pandemije virusa korone.

"Na retoričkoj ravni do sada nemamo nivo tenzija što mi je izneđujuće i interesenatno, mada imamo još dvadesetak dana, tako da očekujemo zaoštravanje. Početne poruke su prilično umirujuće. Za očekivati je da neke teme koje su nas opterećivale budu jače izoštrene i potencirane dok se kampanja bude bližila kraju", rekao je Sekulović.

Smatra da digitalni marketing dominantno ne utiču na opredjeljenje birača, već da je iskustvo Crne Gore pokazuje da je na prvom mjestu ono što utiče na birača partijska struktura i rad na terenu.

"Mislim da će u ovom trenutku mnogo značiti TV dueli za onaj dio birača koji još uvijek nisu sigurni za koga će glasati", rekao je Sekulović.

S obzirom na to da se izborna kampanja ove godine zbog situacije sa virusom korona dominantno preselila na internet pa će se predizborna trka mahom voditi na društvenim mrežama, politički analitičar Dragiša Janjušević smatra da politički marketing na društvenim mrežama ne može bitno uticati na birače.

"Najveći konzumenti društvenih mreža su mladi ljudi koja je najpasivnija populacija u biračkom procesu, dok najaktivniji dio biračkog tijela je starija populacija i penzioneri koji ne koriste ovakve platforme", istakao je Janjušević.

Sekulović kaže da se karakter političke kampanje vremenom mijenjao, te da smo početkom devedestih imali velike skupove. Pažnja je bila na liderima koji su slali osnovne poruke. Vremenom je mutirao. Iz faze velikih skupova, došlo se do manjih do projekata tzv "siguran glas".

"U određenom kontekstu crnogorsko biračko tijelo prilično fiksirano za subjekte sa kojima su se crnogorski birači identifikovali. Činjenica je da naše izborne kampanje nisu od uticaja kao u nekim zapadnim zemljama gdje bukvalno jedan dan izborne kampanje može da prelomi rezultat", rekao je Sekulović.

Janjušević smatra da vladajuće stranke zloupotrebljavaju državne pozicije u cilju predizborne kampanje, te da su sada one vidljivije, dominantnije i sveprisutnije.

“Imamo zloupotrebe koje su postale praksa. To je više od 30 godina prakse u našem političkom životu. Pravljenje spektakla od 10 metara puta i otvaranje trotoara, tako da je ovog puta to izražajnije iz razloga zbog toga što je kampanja redukovana”, rekao je Janjušević.

Sekulović kaže da bi za vlast idealna kombinacija da “oni otvaraju puteve, a da je opozicija u karantinu. Međutim, postavlja se pitanje kako reagovati, jer mnogo toga što imamo prilike da vidimo nije objektivno nezakonito, ali nije fer”, naglasio je Sekulović.

Bonus video: