Drljević: Koronavirus nije zaobišao nijednu kategoriju stanovništva

Drljević kaže da su situacijom zbog virusa korona bila pogođena djeca, posebno ona koja žive u stanovima, te da je njihova agresivnost bila pojačana

2276 pregleda 1 komentar(a)
Bojana Drljević, Foto: Printscreen YouTube
Bojana Drljević, Foto: Printscreen YouTube

COVID 19 nije zaobišao nijednu kategoriju stanovništva. Pogođene su djeca, samohrani roditelji, LGBT populacija, djeca sa invaliditetom, romska populacija, a najugoženiji su bili stariji ljudi o kojima niko nije brinuo za vrijeme izolacije, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ socijalna radnica Instituta za bolesti djece Bojana Drljević.

Drljević kaže da je tokom COVID izolacije bio zabranjen rad gerento domaćica, što je otežalo situaciju, te tako niko nije imao ko da starijoj populaciji donese namjernice.

„Imali smo slučaj gdje je brat doveo sestru od 70 godina u Urgentni centar i rekao, evo vam je i radite sa njom šta želite. Uključili smo Centar za socijalni rad, Crveni krst, smirili smo strasti, nakon toga gospodin je vratio sestru kući. Obećali smo da će nakon ove situacije biti primlejna u Dom za stara lica, jer je tokom izolacije bio obustavljen prijem lica u domove starih“, rekla je Drljević.

Drljević kaže da su situacijom zbog virusa korona bila pogođena djeca, posebno ona koja žive u stanovima, te da je njihova agresivnost bila pojačana.

„Na psihološkim testiranjama, djeca su crtala COVID na majcama, na suknjama, na drvetu. Bili su zabrinuti za zdravlje roditelja, i strahovali su za njihove živote. Apelujem da se što prije otvore škole, da se djeca opet druže, jer igra i druženje u školi ništa ne može zamjeniti djeci“, istakla je Drljević.

Dodaje da bi nastavnici trebali da imaju razumijevanja kada djeca krenu u školu. „Ako prepoznaju problem da ga prijave. Iako je, nažalost, povećan broj vršnjakog nasilja, u vrijeme izolacije nije bilo prijavljivanja, a inače je non stop u porastu. Mora se stati na put kako vršnjačkom tako i porodičnom nasilju“, istakla je Drljević.

Savjetuje razgovor, razumijevanje i podršku.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: