O besplatnim knjigama ćute, roditelji moraju spremiti djecu za školu

Do sada su opštine Berane, Plužine, Šavnik i Kotor obezbjedile besplatne knjige za sve razrede osnovne škole

2286 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Kristina Mihajlović, Foto: Printscreen YouTube
Kristina Mihajlović, Foto: Printscreen YouTube

I kad se nema, za knjige se novac mora naći. Milica Sekulović, samohrana majka iz Podgorice, kaže za "Boje jutra" da pred novu školsku godinu roditelji uvijek muku muče kako da djecu spreme za školu.

Zato bi besplatne knjige dobro došle svima.

"Imam dva đaka u srednjoj, a jedini sam roditelj, dosta novca mi treba. Besplatne knjige bi trebalo makar u osnovnoj djeca da dobiju, od države", kaže Milica.

Sa njom su saglasni i stariji sugrađani, koji ističu da je uvijek bilo teško spremiti školarce, a u godini virusa korona, još je teže.

A besplatnih udžbenika za sve osnovce čini se, neće biti. Udruženje "Roditelji" tražilo je od Vlade Crne Gore i opština da nađu rješenje što prije, ali odgovor nisu dobili.

"Ne možemo do dođemo do odgovora, poslali smo zahtjev prije tačno osam dana. Očekivali smo da ćemo dobiti odgovor, pišemo, zovemo, tražimo, apsolutno smo izignorisani", kazala je Kristina Mihajlović iz udruženja "Roditelji".

Do sada su opštine Berane, Plužine, Šavnik i Kotor obezbjedile besplatne knjige za sve razrede osnovne škole.

Iz glavnog grada ni ekipi "Boja jutra" nijesu odgovorili hoće li se pridružiti ovoj akciji.

Prošle godine i budavanska opština svim osnovcima poklonila je udžbenike, a za sada ni od njih nema odgovora. I bez ovakvog odnosa, roditelji su prilično zbunjeni, a težak period oporavka koji je pred nama, smatra Mihajlović, mora biti snažan motiv da se rješenje nađe što prije.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva navode da su cijene na prošlogodišnjem nivou, a štampano je i nekoliko novih izdanja-

"Izuzetak imamo kod udžebnika za 8. razred, tako da je udžebnici komplet promijenio cijenu za iznos tog naslova, sličnu situaciju imamo i za 4. razred Gimnazije, gdje su se uveli novi naslovi za prirodnu grupu predmeta", rekao je Dušan Petričević.

Najeftiniji je komplet udžbenika za prvake 39, eura i 80 centi, a najskuplji su za sedmi i osmi razred po 94 eura i 20 centi. Za prvi razred gimnazije, treba izdvojiti 105, 20 centi. Cijena knjiga za drugi razred iznosi 88, 70, dok udžbenici za treći i četvrti koštaju 88, 20, odnosno 90, 20.

Bonus video: