"Da nije bilo NATO-a, mi bismo se iskasapili"

Učesnici debate bili su: Simonida Kordić (Za budućnost Crne Gore), Miodrag Lekić (Mir je naša nacija), Ranko Krivokapić (SDP-Jaka Crna Gora) i Filip Adžić (Crno na bijelo)

37520 pregleda 78 reakcija 51 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

U drugom izdanju emisije "Debata - parlamentarni izbori 2020.", večeras od 20 časova, predstavnici političkih partija i koalicija diskutovali su o sprovođenju strategije i razvoja spoljne politike Crne Gore.

21.50 Krivokapić je istakao da je ključni cilj spoljne politike Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji, te da 27. saziv parlamenta treba da obezbijedi da se to ostvari.

On je poručio da SDP može voditi našu državu do članstva u EU, naglasivši da je demokratija najveći ispit za svako društvo, i da Crna Gora mora pokazati da je dostojna da bude za istim stolom za najvećim demokratijama Evrope.

21.46 Adžić je poručio da je koalicija "Crno na bijelo" temelj onoga što jesu vrijednosti svih građana koji žive u Crnoj Gori.

On je istakao da se na principima koje su predstavili mora graditi nova i ekonomski prosperitetna Crna Gora.

21.44 Lekić je istakao da je u Crnoj Gori potreban konsenzus oko spoljne politike, jer to garantuje stabilnost zemlje, kojem će težiti koalicija "Mir je naša nacija".

On je poručio da je cilj koalicije koju predstavlja pragmatična politika koja će težiti interesima Crne Gore ali biti i dostojanstvena.

21.42 Simonida Kordić je u završnim riječima poručila da Crna Gora mora napraviti spoljnopolitički zaokret, te da je prioritet koalicije "Za budućnost Crne Gore" povezivanje sa Srbijom, srednjom Evropom i razvijenim zemljama, kako bi oživjela privreda u Crnoj Gori.

Poručila je da je potrebno stvoriti demokratski ambijent u kojem nema korupcije.

21.33 Krivokapić je poručio da ne postoji dobar posao u državi gdje ima korupcije koja je, kako ocjenjuje, glavni problem u crnogorskom društvu.

"Problem smo mi koji nemamo sistem da branimo interes građana", istakao je on.

21.30 Adžić je rekao da je ugovor sa Kinom o gradnji auto-puta štetan jer sadrži malverzacije i rađen je daleko od očiju javnost.

On je istakao da je izuzetno loše što je Crna Gora zadužila svoju teritoriju.

"Nismo protiv zaduživanja, ali jesmo protiv zaduživanja po svaku cijenu".

21.27 Lekić je rekao je Kina fenomen kao spoj komunističkog i kapitalističkog sistema, i da taj model ima ogromne stope rasta.

On je rekao da će se, u slučaju da opozicija preuzme vlast, morati ići u reprogramiranje dugova prema toj državi, jer je te dugove nemoguće vratiti.

21.24 Simonida Kordić je, govoreći o odnosima sa Kinom, kazala da je veoma važno za svaku državu da razvija dobre odnose sa zvaničnim Pekingom.

Završenje auto-puta će, kako je rekla, biti moguće u "trouglu" Crne Gore, Srbije i kineskog investitora, te rekla kako se nada da Crna Gora neće doći u situaciju "dužničkog ropstva".

21.10 Krivokapić je kazao da Crna Gora ima strateški interes da ima dobre odnose sa Rusijom.

Crna Gora, kako ističe, kao mala država ne smije biti "bojno bolje za velike igrače".

21.08 Adžić je kazao da okrenutost Zapadu ne isključuje dobre odnose sa Rusijom, koja predstavlja značajan faktor u Crnoj Gori za razvoj privrede.

On je kazao da loši odnosi sa Rusijom nisu stav svih građana, već posljedica "loših poslovnih odnosa i prevara, a koje su sve građane koštale debelo".

Adžić je ocijenio da se vlast sluša preporuke Zapada i ponaša se sluganski kada se uvode sankcije Rusiji, ali ne sluša preporuke kada se ukazuje na probleme u našoj državi.

21.06 Crnogorski režim se, kazao je Lekić, shvatajući da su "Amerikanci ti koji zavrću ruke" i da su oni koji mogu da ih smijene sa vlasti, prilagođava i Crna Gora postaje put "histerične propagande" gdje je stigma Rusije dolazi najviše od naše države.

21.03 Odnosi sa Rusijom i SAD moraju biti što je moguće bolji i korektniji, poručila je Simonida Kordić.

Ona je kazala da je režim u Crnoj Gori odlukom o zatvaranju granica za Srbiju i Rusiju u proteklim mjesecima pokazao da uopšte nema odnos prema interesu sopstvenih građana i žrtvuje i zarad svojih ciljeva.

20.55 Krivokapić je rekao da odnose sa Srbijom treba graditi na poštovanju, ali i da je potrebno napraviti jaku, demokratsku Crnu Goru, jer će onda uticaj drugih država na nju biti slabiji.

"Slaba Crna Gora otvara put da se u nju miješa ko god hoće sa strane", kazao je on.

On je kazao da su i Crna Gora i Srbija zarobljeni sistemi, te da će odnosi dvije zemlje biti bolji što je više demokratije i pravde u njima.

20.52 Adžić je kazao će se zalagati da Balkan funkcioniše po "nordijskom modelu" u kojem bi se osnažilo finansijsko djelovanje i razvijali se turistički kapaciteti Crne Gore, te da treba graditi najbolje odnose sa regionom.

On je rekao da je spoljnopolitički prioritet koalicije "Crno na bijelo" saradnja sa svim zemljama regiona.

20.48 Lekić je kazao da su problem odnosa sa zvaničnim Beogradom "dvorska politika" i "elite koje doziraju konflikte".

On je kazao kako postoji osnovana sumnja da je Svetozar Marović bezbrižan u Beogradu zahvaljujući "dogovoru elita".

20.44 Simonida Kordić je kazala da su Vlada i režim doveli Crnu Goru na istorijski minimum u odnosima prema Srbiji.

Ona je kazala da su u najvećem interesu države dobri i stabilni odnosi u cijelom regionu.

Auto-put se, kako je kazala, mora završiti, jer predstavlja vezu sa Evropom i razvijenim državama, i to pitanje gradnej puta bi trebalo riješiti u saradnji sa Srbijom.

20.33 Krivokapić je kazao da je članstvo u NATO bilo bilo među najvažnijim pitanjima politike SDP-a dok je ta partija bila dio vlasti, te da je Alijansa na Balkanu donijela mir.

Crna Gora, kako je kazao, može postati "normalno društvo" samo ako je okrenuta Zapadu.

"Da nije bilo NATO-a, mi bismo se iskasapili", kazao je Krivokapić, podsjećajući na ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

20.26 Adžić je, povodom članstva naše države u NATO, kazao da je značajno da Crna Gora bude dio kolektivnog bezbjednosnog sistema, te da se nalazi za stolom gdje se donose važne odluke.

20.23 Lekić je ocijenio da je odluka o članstvu Crne Gore u NATO bila nedemokratski donešena, te da je Alijansa izgubila smisao svog postojanja.

Podsjetio je i na izjavu franuskog predsjednika Emanuela Makrona da je NATO "klinički mrtav".

20.21 Simonida Kordić je kazala da je odluka o članstvu Crne Gore u NATO donijeta nelegitimno, ali legalnim putem.

Kada se stvore uslovi, kako je kazala, tada će se moći odlučivati i o statusu Crne Gore u odnosu na njeno članstvo u NATO.

20.13 Ranko Krivokapić je kao predstavnik liste "SDP - Jaka Crna Gora" poručio da je ta partija spremna da vodi Crnu Goru do članstva u EU.

Krivokapić
Krivokapićfoto: TV Vijesti

20.10 Filip Adžić iz koalicije "Crno na bijelo" je kazao da je nedolazak predstavnika DPS-a na debate TV Vijesti neodgovaran čin prema građanima koji pokazuje i "jednu dozu kukavičluka koja nije ni čojska, ni crnogorska".

Adžić
Adžićfoto: TV Vijesti

On je ocijenio da se ključna poglavlja u pristupanju EU se ne mogu zatvoriti dok je DPS na vlasti.

"Mi predstavljamo evropsku alternativu koja može zatvoriti sva poglavlja i u najkraćem roku uvesti Crnu Goru u EU", kazao je on.

20.07 Miodrag Lekić iz koalicije "Mir je naša nacija" je kazao da EU predstavlja prioritet te koalicije u spoljnoj politici.

Ocijenio je da se vlast ponaša antievropski, te da je činjenica da predstavnici vlasti ne prisustvuju debatama na TV Vijesti je jedan od brojnih primjera takvog ponašanja.

Lekić
Lekićfoto: TV Vijesti

20.05 Simonida Kordić je kazala da je stav koalicije "Za budućnost Crne Gore" ponuda članstva u EU najbolja ponuda na međunarodnoj političkoj sceni koju Crna Gora ima.

Kordić
Kordićfoto: TV Vijesti

Šta je dovelo do nefunkcionalnosti države i koji su mogući koraci za izlaz iz ovakve situacije? Šta nas sve čeka u procesu pristupanja Evropskoj uniji i koji će biti naši sljedeći koraci? Kakvi odnosi će se graditi sa zemljama u regionu i šta možemo očekivati u daljoj saradnji sa velikim silama?

Učesnici večerašnje debate bili su:

Simonida Kordić - Za budućnost Crne Gore

Miodrag Lekić - Mir je naša nacija

Ranko Krivokapić - SDP - Jaka Crna Gora

Filip Adžić - Crno na bijelo

Svakog radnog dana, osim srijede, gledaoci TV Vijesti od 20h uživo mogu da prate sučeljavanja predstavnika političkih stranaka i koalicija u emisijama "Debata - parlamentarni izbori 2020." i "Debata - lokalni izbori 2020."

Bonus video: