"Osjeća se energija i želja građana da se oslobodi od DPS-a koji koristi institucionalnu prednost"

Šta je dovelo do nefunkcionalnosti države i koji su mogući koraci za izlaz iz ovakve situacije?

42214 pregleda 47 reakcija 18 komentar(a)
Debata 2020
Debata 2020
Ažurirano: 21.08.2020. 09:47h

U trećoj emisiji "Debata - parlamentarni izbori 2020", koju vodi Petar Komnenić, sagovornici će diskutovati o ključnim političkim temama, pravosuđu i krizi državnih institucija.

Gosti Televizije Vijesti bili su Milun Zogović ispred koalicije "Za budućnost Crne Gore", koalicije "Mir je naša nacija" Momo Koprivica, ispred platforme "Crno na bijelo" Zoran Miljanić i predstavnik "SDP Jaka Crna Gora" Ivan Vujović.

DPS i dalje odbija učešće u debatama. Socijaldemokrate su se takođe povukle iz debate vezane za parlamentarne izbore.

TOK EMISIJE

21:52 "Crna Gora se najbolje brani pravdom, demokratijom, vladavinom prava i boljim životnim standardom. Crna Gora se najbolje brani članstvom u Evropskoj uniji. SDP će se zalagati da u naredne četiri godine radimo na poboljšanju životnog standarda, sprovođenju reformi. Jak SDP je garancija jake Crne Gore", poručio je Vujović.

21:48 ""Crno na bijelo" smatra da je posljednji momenat da dođe do promjena. Ako ostane ova vlast i u narednom mandatu od Crne Gore neće ostati ništa i to što ostane oni će pokrasti i pojesti. Garantujemo za promjene koje će nastupiti nakon 30. avgusta. Da se izborimo za normalan izborni sistem i utakmicu", rekao je Miljanić.

21:45 "Nenasilna borba i otpor mora biti finalizovan. Koalicija za budućnost Crne Gore ispuniće sve obećanja koja su prezentovana u izbornoj kampanji. I ovako opustošena država ima svoju buzdućnost i spremni smo za preporod Crne Gore. Kad je zrelo mora i da pada i zato u sigurnu pobjedu", rekao je Zogović dodajući da meće dozvoliti da im se "ukrade pobjeda".

21:43 "Nazadujemo u svim oblastima. Plate sve manje i manje. Imamo privilegovane tajkune i investitore. Mora se sa tim prestati i posvetiti životnom szandardu građana i spriječiti nazadovanje u svim oblastima", rekao je Vujović.

21:42 "Što se tiče "Mir je naša nacija" jedino nemoguća saradnja sa DPS-om. Samo se njima bavimo u ovoj kampanji", rekao je Koprivica.

21:40 "Bez obzira na sve ideološke razlike postoji mogućnost saradnje na svim nivoima. Razlike, ako imamo jasan cilj da se svrgne DPS, uvijek se mogu prevazići", rekao je Zogović.

21:36 "Naši planovi da imamo evropsku vladu, kojoj će biti cilj okončanje pregovora sa Evropskom unijom. Mi smo svoj stav prema DPS-u jasno saopštili kada smo izašli iz vlasti 2016. I sa DF-om nas dijele velike razlike. Suština nakon izbora pravimo vladu za pregovore sa Evropskom unijom. Da vlada treba da ispunjava evropske obaveze. SDP neće biti dio vlasti po svaku cijenu", rekao je Vujović.

21:34 "DPS nije mogući koalicioni partner "Crno na bijelo". Nas čeka težak posao. Crna Gora je u teškoj krizi. Svaka vlast koja dođe nakon ove pogubne vlasti imaće velike probleme i zadatke da ispuni sve ciljeve", rekao je Miljanić.

21:32 "Opozicija će pobijediti na izborima. Što se tiče koalicije "Mir je naša nacija" sa DPS-om ništa i tačka. Sa njima ne dolazi u obzir bilo šta. Dobrodošao je svako ko neće sa DPs-om i ko će da se bori za bolju budućnost i da mirimo Crnu Goru", rekao je Koprivica.

21:30 "Razvlašćivanje kriminalnog i korumpiranog režima naš je cilj. To je dovoljno da se formira vlast koja bi se u prelaznom periodu bavila demontiranjem ovog sistema. Naš odnos prema DPS-u je jasan", rekao je Zogović.

21:13 "Ovaj slučaj predstavlja hipoteku za ukupnu političku scenu, polarizacije koja nikada nije bila veća u Crnoj Gori", rekao je Vujović.

21:10 Imali smo dva kontradiktorna svjedoka, jednog koji je navodno bacio oružje i Saša Sinđelić koji je više puta mijenjao izjave. Sve to baca veo sumnje na čitav slučaj, rekao je Miljanić.

21:06 Znamo da je ta afera služila režimu da je u Crnoj Gori politička kriza. Držabni udar pokazatelj da su održani u atmosferi neslobodnih izbora", rekao je Koprivica.

21:04 Svima poznato da je državni udar brutalna laž i falsifikat vlasti", kazao je Zogović dodajući da je to sve montirano u "udbaškim kuhinjama".

20:54 Opozicija koliko god heterogena bila saglasna je u dijagnozi stanja kakve su nam institucije, rekao je Vujović.

20:52 "Prvi put sa međunarodnih adresa imamo jasne poruke ka DPS-u. Da je zarobljeno društvo, mediji... Opozicija to godinama govori i iznosi. VD likovi su u ropskom odnosu prema vrhu DPS-a, jer ih lično postavlja Đukanović. Ovako kada su svi u vd stanju, tako i Ivica Stanković koji se ne oglašava, ne znamo ni gdje je, kao da je nestao, takođe i direktor ANB je u vd stanju...", naveo je Miljanić

20:47 "Crna Gora je u posljednjih 30 godina pretvorena u privatni posjed", ocijenio je Zogović.

20:37 Institucionalna prednost je na strani vladajuće partije i njenih satelita. Otvaranjem česmi, seoskih puteva, pravi se slika kao da se nešto radi ili se radilo. To je običan predizboran trik. Marković je otvorio zatvoreni hotel, a Đukanović nagovijestio radove na Drugom bloku Termoelektrane, a 2016. je rekao da će do ovih izbora on biti zatvoren", kazao je Miljanić

20:32 Ocjene su sve gore, država nazaduje na evropskom putu, nije zatvoreno nijedno značajnije poglavlje, podsjetio je Vujović.

"Autokratski sistemom vladanja ne možete stići nigdje, a posebno ne tamo gdje je Crna Gora krenula, a to je EU", rekao je Vujović.

20:28 Izborni proces ovakak kakav forsira DPS je jedna nemoguća misija. Ovaj put se vidi ogromna volja i želja opozicije da uspije i pretrči DPS, rekao je Miljanić.

20:27 DPS je nikad slabija, smatra Koprivica a kao razloge naveo je da ih napuštaju odbornici, nezadovoljstvo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti...

20:25 Zogović je ocijenio da se svuda "osjeća pozitivna energija i želja građana da se oslobodi od DPS".

"Režim teško da će pobijediti bez brutalne krađe i prekrajanja volje građana", smatra Zogović.

20:20 Od 2006. broj birača narastao za 56.800, a broj građana za 8.700, podsjetio je Miljanić.

20:18 Došli do momenta da diktatorski režim mora da se pobijedi, dođemo do vladavine prava. Evidento je da će DPS doživjeti neviđen poraz, rekao je Zogović.

20:17 U interesu je opozicije demokratsko izborno zakonodavstvo. Opozicija je uradila što je do nje. DPS često traži izgovore i alibije. Problem je u zarobljenim institucijama", smatra Koprivica.

20:13 Opozicija generalno treba negdje i sama da ponese dio odgovornosti za situaciju u koju smo došli. Vlast je naravno najodgovornija za kreiranje izbornog ambijenta. Poražavajuće je da u posljednjih 25 godina imamo izbore u kojima izborni ambijent nije dogovoren između vlasti i opozicije. Vlast je izbjegavajući prethodne četiri godine izdejstvovala ambijent koji je nikad gori", rekao je Vujović.

20:10 Prvi put opozicija izlazi u kolonama gdje se daje široka ponuda glasačima. Nijedni izbori do sada nijesu bili regularni. Za sve se pobrinuo DPS sa svojim koalicionim partnerima, rekao je Miljanić.

20:07 DPS je uvijek devastirala institucionalne uslove za održavanje fer izbora. Naše je da se međusobno ne napadamo i mobilišemo svakog birača, rekao je Koprivica. On je dodao da "fer uslova neće biti dok god je DPS-a".

"DPS nije svemoguć. DPS je gubio i pod ovim uslovima. Svako je važno da je DPS pokazao strah od slobodne volje građana", rekao je Koprivica navodeći primjere Berana, Budve, Kotora, Herceg Novog, Tuzi... On se nada i rekordnoj izlaznosti na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

20:05 Izborno zakonodavstvo je defektno. Vidjela se namjera režima da se glavni instrumenti njihovih zloupotreba dovedu u red, rekao je Zogović.

Šta je dovelo do nefunkcionalnosti državnih institucija i kako se to odražava na život građana? Kuda vodi ovakvo stanje kada je riječ o vladavini prava i razvoju demokratije u Crnoj Gori? Postoji li adekvatno rješenje i koji su mogući koraci za izlaz iz ovakve situacije? Može li se i kako vratiti povjerenje građana u državne institucije?

Svakog radnog dana, osim srijede, gledaoci televizije Vijesti od 20 časova uživo mogu da prate sučeljavanja predstavnika političkih stranaka i koalicija.

Ne propustite emisiju "Debata - parlamentarni izbori 2020" večeras od 20 časova na TV Vijesti

Bonus video: