Rakočević: Očekujemo porast broja oboljelih, svako okupljanje nosi rizik

„PCR nije više obavezan, građani mogu da rade test po izboru. Mjere relaksacije su donijete s obzirom na poboljašnje epidemiološke situacije“, rekla je Rakočević

15073 pregleda 95 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju, očekujemo narednih dana porast oboljelih, rekla je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti dr Božidarka Rakočević epidemiolog u Institutu za javno zdravlje.

Dr Rakočević kaže da trenutna epidemiološka situacija jako brine epidemiologe.

„Ovo oslikava nepoštovanje mjera u prethodnih 10 do 14 dana. Svako okupljanje nosi povećani epidemiološki rizik“, naglasila je dr Rakočević.

Epidemiološkinja Rakočević je rekla da s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u regionu, građani iz država regiona u Crnu Goru mogu da uđu uz negativan PCR test, negativan IgM test, ili pozitivan IgG test.

„PCR nije više obavezan, građani mogu da rade test po izboru. Mjere relaksacije su donijete s obzirom na poboljašnje epidemiološke situacije“, rekla je Rakočević.

Takođe je olakšan ulazak državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori, ako su u državama regiona boravili do 48 sati.

Njima se propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.

Bonus video: