Perić: Odlazak Pejanović Đurišić logična posljedica poraza DPS poslije 30 godina

U DPS nisu htjeli da komentarišu najavu mogućeg odlaska Pejanović Đurišić, i to samo dvije sedmice nakon izbornog poraza

70316 pregleda 381 reakcija 55 komentar(a)
Đukanović i Pejanović Đurišić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Đukanović i Pejanović Đurišić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nezvanična saznanja o odlasku Milice Pejanović Đurišić iz Demokratske partije socijalista (DPS) ,i njenu namjeru da osnuje novu stranku, analitičari vide kao logičnu posljedicu političkog poraza vladajuće partije nakon tri decenije.

Još nepotvrđena, ali pouzdana saznanja "Vijesti" o odlasku Pejanović Đurišić iz DPS i njenu namjeru da osnuje novu stranku, u DPS danas nisu htjeli da komentarišu.

Analitičar Srđan Perić ovaj mogući scenario vidi kao logičnu posljedicu političkog poraza vladajuće partije poslije 30 godina.

Da u vrhu DPS, možda ipak ne vlada apolutno saglasje moglo se posumnjati samo dan nakon izbora kada je dugogodišnja visoka funkcionerka te partije, Milica Pejanović Đurišić na svom Tviter nalogu ocijenila da je izborni dan još jednom pokazao sav demokratski kapacitet crnogorskog društva, te da su građani odgovorno i dostojanstveno izrazili svoju volju.

To ne bi bilo začuđujuće da na parlamentarnim izborima, DPS, u čijem osnivanju je učestvovala i sama Pejanović Đurišić, nakon 30 godina nije izgubio vlast.

Ali desilo se obrnuto i za mnoge potpuno neočekivano.

Ili je taj obrt bio iznenađenje samo za neupućene?

One sa političkim iskustvom i brižljive hroničare političkih događaja u Crnoj Gori zato vjerovatno nije iznenadio nastavak priče sa Pejanović Đurišić, u kome ona prema pouzdanim saznajima "Vijesti", iz više izvora u DPS, napušta tu partiju i planira da osnuje novu stranku.

Na takav korak, aktuelna ambasadorka Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama odlučila se jer navodno smatra da je DPS potrošen zbog niza afera i da je pametnije praviti novu stranku nego ulaziti u obračun oko toga ko će eventualno zamijeniti Mila Đukanovića na čelu sada najjače opozicione partije.

Za bivšeg opozicionara i sadašnjeg građanskog aktivistu, Srđana Perića ovo je donekle očekivano rasplitanje trodecenijske političke sage.

"Izvjesno je da je DPS struktura koja je sada sklona eroziji, političkoj eroziji, dolaziće do osipanja, ništa nije toliko demorališuće u politici kao poraz, on se desio, njegova dubina će tek da se vidi u narednom periodu", istakao je Srđan Perić iz Organizacije KOD.

Perić
Perićfoto: Screenshot/TV Vijesti

Pejanović Đurišić bila je dugi niz godina jedan od simbola DPS zajedno sa Đukanovićem, na čiju je stranu stala kada je došlo do raskola u stranci između Đukanovića i Momira Bulatovića.

Nakon toga obavljala je dužnost ambasadora u više zemalja, a od 2012. do 2016. godine bila je i prva crnogorska ministarka odbrane.

Da narušeni lični odnosi, uvijek imaju važnu ulogu i u partijskom životu i da to može proizvesti loše posljedice po stranku, pokazuje i primjer Đukanovića i Pejanović Đurišić, o čemu se godinama samo spekuliše.

Sredinom 2013. godine, na predlog Vlade na čijem je čelu bio upravo Đukanović, Skupština akcionara nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnsa smijenila je Zorana Đurišića, ambasadorkinog supruga, sa mjesta predsjednika borda direktora kompanije i to nakon 19 godina.

Iako su gubici bili višemilionski, Pejanović Đurišić tada je izjavila kako ni za jednog funkcionera ne bi trebalo da postoji neograničeni mandat, ali da profesionalni kriterijum i profesionalizam ne mogu biti na tako grub način odbačeni.

Srđan Perić primjećuje da su svi DPS funkcioneri predugo bili zajedno na istom političkom putu, te da nije siguran koliko su neki od njih spremni da sada kroz nove političke forme ispravljaju greške i iz sopstvene prošlosti i na tome grade novi, zdraviji sistem

"Ako sada imate promjenu vlasti, imate poziciju kojoj će prvenstveni zadatak biti ispravljanje ogromnih grešaka prije svega na polju ekonomije prethodne vlasti, da li neko ko je bio na vrlo visokim pozicijama u toj vlasti, ima kredibilitet da kritikuje poteze buduće vlasti, odnosno sa kojom argumentacijom ćete vi kritikovati nekog ko rješava probleme koje ste vi sami napravili", kazao je Perić.

U DPS nisu htjeli da komentarišu najavu mogućeg odlaska Pejanović Đurišić, i to samo dvije sedmice nakon izbornog poraza.

Portparol Miloš Nikolić je kratko kazao da odgovora na jutros postavljena pitanja Televizije Vijesti neće biti.

Nakon što je 30. avgusta DPS prešao u opoziciju, ta partija oglašava se samo saopštenjima, poput onih nakon sjednica Predsjedništva, Glavnog odbora i sastanka sa dosadašnjim koalicionim partnerima.

Samo je predsjednik Milo Đukanović dao nekoliko intervjua za strane medije.

Zato će i ova saznanja "Vijesti", vjerovatno još sačekati zvaničnu potvrdu DPS ili Milice Pejanović Đurišić.

Povezani članci

13. Septembar 2020.

Razlaz u DPS-u, Pejanović Đurišić osniva stranku

Bonus video: